CD Verzamelprogramma's

GROMES, RAPHAELA: SERENATA ITALIANA

Raphaela Gromes: Serenata italiana. Busoni: Serenata op. 34 BV. 196; Martucci: Cellosonate in es op. 52; Casellla: Tarantella op. 54; Sinigaglia: Romance en Humoreske op. 16; Capuis: Animato con passione; Castelnuovo-Tedesco: Parafrase over het ‘Largo al factotum’ uit Rossini’s Il barbiere di Siviglia. Met Julian Riem (p). Sony 88985-41303-2 (57’23”). 2017

 

Voor haar debuut cd koos de veelbelovende Duitse celliste Raphaela Gromes een Italiaans programma met een paar aardige verrassingen. 17 december 2017 treedt in de Kleine zaal van het Amsterdamse Concertgebouw In Amsterdam op en laat ze daaruit de Tarantella van Casella en de Figaro-fantasia van Castelnuovo-Tedesco horen.

Die verrassingen bestaan uit het Animato con passione van de in januari 2017 op 104-jarige leeftijd overleden Napolitaanse componiste Matide Capuis, de Romance en Humoreske van Leone Sinigaglia en de ware uitsmijter, Castelnuovo’s parafrase over Rossini’s bekendste opera aria. 

Opvallend is ook dat in operaland Italië in de vijfentwintig jaar rond de eeuwwisseling van de negentiende naar de twintigste eeuw zoveel, vaak bondige instrumentale werken produceerde. Te beginnen met een vrij vurige Serenade van de zestienjarige Busoni. Substantiëler is natuurlijk de Cellosonate van Giuseppe Martucci uit 1880 die kan worden ervaren als een Italiaanse Brahms met een mooie vrijzwevende cello boven een stevige, soms heftige piano.

Animato con passione van Matilde Capuis (1913-2017) heeft ook veel van een opera cavatine met een heel levendige aria. Daarna is het aardig om kort kennis te maken met Leone Sinigaglia (1868-1944) via twee aardige miniaturen.

Maar het aardigste is tot het laatst bewaard, Rossini’s bewerkte Largo al factotum. Als de beste bariton ‘zingt’ Gromes’ cello ‘Largo al factotum della città… Ah, bravo Figaro! Bravo, bravissimo!. 

In al deze werken kan ze rekenen op warme ondersteuning van Julian Riem.

Een opmerkelijk debuut!Wie eens wat meer van Capuis wil horen, kan terecht bij het Duo Capuis dat haar drie Cellosonates speelt (Audite FER 30001).