CD Verzamelprogramma's

GOERNE, MATTHIAS: WAGNER PROJECT, THE

Matthias Goerne: The Wagner project. Die Meistersinger von Nürnberg: Voorspel derde akte en ‘Was duftet doch der Flieder’; Tristan und Isolde: Voorspel, ’Tatest du’s wirklich? en ‘Isoldes Liebestod’; Das Rheingold: ‘Abendlich strahlt der Sonne Auge’; Die Walküre: ’Leb’ wohl, du kühnes, herrliches Kind’; Der fliegende Holländer: ‘Der frist ist um’; Tannhäuser: ‘Wie Todesahnung… O du, mein holder Abendstern; Parsifal: Voorspel eerste akte; Ja, weh’ über mich’; ‘Karfreitagzauber’. Met Tove Nilsson (s), Mats Carlsson (t) en het Zweeds omroeporkest o.l.v. Daniel Harding. Harmonia Mundi HMM 90.2250/1 (2 cd’s, 2u., 01’59”). 2016

 

Eerder viel de bariton Matthias Goerne op het The Hollywood songbook van Hans Eisler (Harmonia Mundi HMC 90.2134) en een twee heel mooie Winterreisen van Schubert, de een met Alfred Brendel (Decca 467.092-20, de andere met Christoph Eschenbach (Harmonia Mundi HMC 90.2107). Op Decca 480.5770 was hij in 2000 voor het eerst in een operarecital te horen. Toen zong hij al ‘Blick ich umher’ en ‘Wie Todesahnung… O du, mein holder Abendstern’ uit Tannhäuser. Een volkomen succes was die uitgave niet.

Waar andere zangers een gewoon Wagner ariarecital opnemen, koos Goerne voor een Wagner Project. Dat mag dan kenmerkend zijn voor de onderzoekende benadering van alles wat hij zingt en zijn keuze voor baritonale monologen uit sleutelrollen in het Wagnerrepertoire is een aannemelijke Hij zorgt voor een ongewoon tere Wodan die afscheid neemt van zijn dochter, een eerder overpeinzende dan bluffende Sachs in Die Meistersinger en ook op zijn fluwelen toon als Wolfram, Amfortas en koning Marke voldoet redelijk goed. Enigszins verrassend is zijn stoere Holländer.

Daniel Harding krijgt met het orkest vrij spelmin wat voor- en tussenspelen; beide andere Zweedse zangers doe hun best. 

Maar als geheel maakt dit programma te veel de indruk van een een stel losse, geamputeerde hompen, een indruk die wordt versterkt doordat begin en eind van de fragmenten ongelukkig zijn uitgemonteerd.

Meer iets voor Goernebewonderaars dan voor Wagnerliefhebbers.