CD Verzamelprogramma's

GASPARIAN, JEAN-PAUL: RACHMANINOV, SCRIABIN, PROKOFIEV

Jean-Paul Gasparian: Rachmaninov: Études tableaux op. 39 nr. 1-9; Scriabin: Pianosonate nr. 2 in gis op. 19; Études op. 65 nr. 1-3; Prokofiev: Pianosonate nr. 2 in d op. 14. Evidence EVCD 048 (74’26”). 2017

 

Op zijn naam afgaande, heeft de jonge, nog maar 22-jarige Franse pianist Jean-Paul Gasparian Georgische wortels. Hij studeerde in Prijs bij Rouvier, Béroff en Chamayou en werd al snel ontdekt door Marco Riaskoff die hem al voor Interartist engageerde en naar Nederland haalde. 

Mogelijk voelt hij zich voor zijn cd debuut aangetrokken tot begin twintigste eeuwse Russische werken. Wat we te horen krijgen, is niet mis. Hij voet Rachnaninovs complexe en lastige Études tableaux met een schijnbare lichte Franse nonchalance uit. Toch speelt hij met een vurige dramatiek en intensiteit die heel wat andere pianisten missen. De meeste details klinken helder en de essentie van ieder deeltje wordt getroffen.

Ook de originaliteit van Scriabins Pianosonate nr. 2 tekent hij raak en van diens Études maakt hij letterlijk explosief vuurwerk. Prokofiev Pianosonate nr.2 in uit 1912 en heel contrastrij met een vrij mysterieus begin, een staccato-rijk allegro marcato, een droevig andante en een nogal uitgelaten finale. De pianist laat die verschillen goed uitkomen en maakt ook hier een dusdanig pianistisch feest van dat gelust tot vergelijken verging.