CD Verzamelprogramma's

GRIGORYAN, LILIT: VARIATIONS SÉRIEUSES

Lilit Grigoryan: Variations sérieuses. Bach, J.S.: ‘Chaconne; uit Partita voor soloviool nr. 2 in D BWV. 1004 (bew. Busoni); Beethoven: Variaties op een oorspronkelijk thema in c WoO. 80; Mendelssohn: Variations sérieuses in d nr. 1-14 op. 54; Bizet: Variations chromatiques de concert WD. 54; Szymanowski: Variaties in bes op. 3, M 5. Orchid Classics ORC 100088 (73’01’). 2018

 

Hoe interessant en afwisselend een recital dat vrijwel louter uit variatiewerken bestaat kan zijn, toont de Armeense, in Duitsland werkende Lilit Grigoryan aan. Ze werkte in Brussel een jaartje onder de hoede van Maria João Pires wat al hoge verwachtingen wekt van haar spel. Op YouTube is te zien en te horen hoe ze samen Schuberts Fantasie in f uitvoeren.

Er komt het nodige bekends langs van Bach in de majestueuze bewerking van Busoni, Beethoven en Mendelssohn, maar ook twee aangename verrassingen in de vorm van Bizets Variations chromatiques de concert. Een vrij dramatisch werk uit 1868 dat bestaat uit veertien variaties en een coda waar de componist erg trots op schijnt te zijn geweest en de Variaties (een thema met 12 variaties) van Szymanowski uit 1903 die zijn opgedragen aan Artur Rubinstein. 

Van de Variaties van Mendelssohn wordt niet alleen het gangbare tiental gespeeld, maar ook de aanvankelijk verworpen nr. 11-14.

Voor de zeer toegewijde en sterk bij het gespeelde betrokken die behalve haar virtuositeit ook haar gevoel laat spreken, kan men slechts grote waardering hebben. Hopelijk horen we gauw meer van haar.