CD Verzamelprogramma's

GARZULY-WAHLGREN, ANNA: SUITE IMAGINAIRE, BAROKWERKEN VOOR SOLOFLUIT

Anna Garzuly-Wahlgren: Suite imaginaire, barokwerken voor solofluit. Blochwitz: Suite imaginaire; Telemann: Fantasieën nr. 2 in a TWV. 40/3 en 8 in e TWV. 40/9 Solofluitsonate; Bach, C.P.E.: Solofluitsonate in a Wq. 132, H. 562; Bach, J.S.: Partita voor fluitsolo in a BWV. 1013. Genuin GEN 18498 (57’27”). 2017

De Hongaarse fluitiste Anna Garzuly-Wahlgren die in Leipzig actief is bij het Gewandhausorkest en met een fluitschool, mag dan geen uitgesproken barokspecialiste zijn, ze weet in deze soli wel de juiste stijl en het goede karakter te treffen.

De titel van haar cd is ontleend aan de Suite imaginaire naar Johann Martin Blochwitz of Blockwitz (1687 - 1742), een vriend van Bach die als fluitist en hoboïst als collega van Quantz werkzaam was in het Dresdense Hoforkest. Hij bewerkte allerlei deeltjes dansmuziek en publiceerde deze in 1740 onder de titel Fantasier og preludier. 8 Capricer og andre stykker till øvelse for flöÿten af Quantz.

De fluitiste koos daaruit de delen ‘allemande’, ‘courante’, ‘sarabande et double’ en ‘giga’. Daar is dus in muzikaal opzicht niets imaginairs aan, want het gaat om zeer tastbare muziek.

Haar recital is veelzijdig en afwisselend; gelukkig wordt het op behoorlijk hoog niveau afgewikkeld. Hier valt nog wat te ontdekken. De opname klinkt heel natuurlijk.