CD Verzamelprogramma's

GILLAM, JESS: RISE

Jess Gillam: Rise. Iturralde: Paqueña czardas; Bush: The woman’s work; Marcello: ‘Adagio’ uit Hoboconcert in d; Milhaud: ‘Brazilliera’ uit Scaramouche; Williams: Closing in uit Escapades; Nyman: ‘Ik’ uit The diary of Anne Frank; Harle: Ranti; Bowie: Where are we now?’ Weill: Je ne t’aime pas; Dowland: Flow my tears; Wiedoeft: Valse vanité; Shostakovitch: ‘Wals nr. 2’ uit de Suite voor variété orkest; Trad.: Dark Eyes; Lai: thema Love story. Met Miloš Karadaglić (git) en het BBC concertorkest o.l.v. Jess Gillam. Decca 483.486-2 (51’49”). 2018

De jonge Britse saxofoniste Jess Gillam die na een zoektocht koos voor een bijzondere bronzen Japanse Yanagisawa saxofoon, maakte een door haar technisch kunnen en haar grote muzikaliteit gekenmerkt fraai debuut op Decca. Elk van de veertien nummers, ongeacht kun karakter en sfeer, krijgt een heel sprekende vertolking.

Dat succes kwam niet onverwacht. In 2016 had Gillam al de finale van het BBC Young Musician concours bereikte met de hier herhaalde Paqueña czardas van Pedro Iturralde en in 2017 trad ze op tijdens de ‘last night’ van de Londense Proms.

In Flow my tears van John Dowland wordt ze begeleid door gitarist Miloš Karadaglić.

Ze maakte covers van songs van Kate Bush en David Bowie en uitstapjes naar de filmwereld van Steven Spielbergs Catch me if you can, Closing in van John Williams en als toegift van het thema uit Love Story van Francis Lai. Dat ze een nummer van haar leraar John Harle opnam kan worden beschouwd als een blijk van dankbaarheid.