CD Verzamelprogramma's

GLENNIE, EVELYN: SLAGWERKCONCERTEN VAN ALRICH, JENKINS, ROREM

Evelyn Glennie: Slagwerkconcerten. Alrich: Marimbaconcert; Jenkins: Marimbaconcert ‘La follia; (naar Corelli’s op. 5/12); Rorem: Slagwerkconcert. Met het Hong Kong kamerorkest o.l.v. Jean Thorel. Naxos 8.574218 (80’54”). 2020
 
Wat goed om weer eens iets van de van de Schotse slagwerkster Evelyn Glennie te horen. Ze koos daarvoor twintigste eeuwse composities van de Amerikaan Ned Rorem (1923) uit 2003 met de aansprekende, want de eigen fantasie opwekkende delen ‘A beginning’, ‘An other minotaur’, ‘Back and forth’, ‘A xylo waltz’, ‘Let me in’, ’Tag’ en ’An ending’. De soli zijn voor glockenspiel en een stel van vier slagwerkinstrumenten met verschillende, mooi contrasterende klankkarakters. 
De beide andere composities zijn uit 2004. Alexis Alrich (1955) schreef  haar Concert voor marimba, Karl Jenkins (1944) spon het bekende vijftiende eeuwse Follia thema 11’15” voor marimba uit. Rorem koos afwisselend voor Glockenspiel, Marimba, Vibrafoon en Xylofoon.
In het geval van Alrich en Rorem gaat het om cd premières. Voor mij vormt het Concert van Rorem de interessantste en  grootste attractie. Goed dat deze werken fonografisch zijn verenigd want ze vormen een belangrijk bestanddeel van het groeiende bestand aan slagwerkinstrumenten. Ze zijn vooral interessant om naar te kijken tijdens een concert en daarom ligt de dvd vorm meer voor de hand. Evelyn Glennie, de grand old lady onder de slagwerkers, die in 2015 de Polar Music Prize won, is intussen de vijftig gepasseerd (en in de adelstand verheven), maar ook ‘still going strong’. Wel wat raar dat ze voor deze fijne opname in Hong Kong terecht kwam.