CD Verzamelprogramma's

GRUPPO MONTEBELLO: WERKEN VAN REGER, WEBERN, ZEMLINSKY

Gruppo Montebello o.l.v. Henk Guittart: Reger: Eine romantische Suite op. 125 (bew. Schönberg, Kolisch, Giuittart); Webern: Passacaglia op. 1, Liederen voor sopraan en instrumentaal ensemble op. 8 nr. 1 en 2; Liederen voor sopraan en orkest op. 13 nr. 1-4 (bew); Zemlinsky: Psalm 23 op. 14 (bew. Guittart). Met  Anna Lucia Richter (s). Et’cetera KTC 1647 (62’37”). 2016/9
 
Het verhaal is bekend: Arnold Schönberg richtte in 1918 in Mödling bij Wenen de 
‘Verein für musikalische Privataufführungen’ op om kunstenaars en kunstliefhebbers in het kader van niet door de pers bijgewoonde privéconcerten vertrouwd te maken met eigentijdse muziek (vooral uit eigen land). Om de bezoekers niet a priori af te schrikken, werd het programma niet vooraf bekendgemaakt. Maar die programma’s werden wel grondig voorbereid en vaak nog herhaald. In de loop van vijf jaar kwamen 154 composities aan de beurt. 
Deze waren van tijdgenoten als Richard Strauss, Debussy, Mahler, Zemlinsky, Berg en Webern. Op zijn beurt maakte Henk Guittart nog aanpassingen om het moois geschikt te maken voor zijn specifieke ensemble Montebello (Schönberg)
Dit is deel zes uit de nuttige reeks die Et’cetera hieraan wijdt. Deze treft vooral door het aandeel dat de Duitse sopraan Anna Lucia Richter daarin heeft. Ze is ideaal geschikt voor dit repertoire dat ze een haast declamatorische, maar tevens heel natuurlijke schijn geeft. Het kleine ensemble van maximaal 14 instrumentalisten begeleidt op heel goede, extra gemotiveerde manier en zorgt voor een fascinerende uitkomst. 
Het lijkt wel de moeite waard om van deze werken ook eens de originelen te beluisteren. Reger van Hans Zender (Glor Music GC 10), Webern van Boulez (DG 457.637-2) en Zemlinsky van Conlon (EMI 556.783-2).