CD Verzamelprogramma's

GULIKERS EN VASI: RED DIAMONDS

Maxime Gulikers: Red diamonds. Janácek: Vioolsonate; Sibelius: Vioolsonatine in E op. 80; Debussy: Vioolsonate in g L. 140; Prokofiev: Vioolsonate nr. 1 in f op. 80. Met Andrea Vasi (piano). 7 Mountain Records 7MNTN 32 (75’14”). 2021
 
Violist Maxime Gulikers en de Roemeens-Nederlandse pianiste Andrea Vasi (die o.m. ook trombone speelt) musiceren samen sinds hun studietijd op het Conservatorium in Den Haag, gingen een poos uiteen om in verre buitenlanden actief te zijn, maar kwamen weer bij een om als duo op te treden en deze debuut cd te maken.
Ze kozen niet de meest voor de hand liggende en populairste Vioolsonates, maar werken die in een moeilijke periode binnen een tijdsbestek van 3 jaar werden geschreven. Door de Tsjech in 1914, door de ietwat dramatische Sibelius in 1915, door de al ernstig zieke en depressieve Debussy in 1916 en door Prokofiev tussen 1938 en 1946 tijdens de moeilijke tijd van W.O. 2.
Muziek die voor het grootste deel onder sombere omstandigheden tot stand kwam in instabiele tijden, maar gelukkig niet alleen maar donker klinkt. In tegendeel, het verse duo doet er alles aan om daar sprankeling en een positieve betekenis aan te geven terwijl ze tevens energiek een ongedwongen, maar contrastrijk karakter aan de muziek geven. Graag een snel vervolg!