CD Verzamelprogramma's

GHEORGHIU, ANGELA: VERDI HELDINNEN

Gheorghiu, Angela: Verdi: Heldinnen. 9 aria’s uit Il vespri Siciliani, Don Carlo, Rigoletto, Aida, Il trovatore, Un ballo in maschera, Simon Boccanegra, La forza del destino en Otello. Angela Gheorghiu met het Verdi symfonie orkest Milaan o.l.v. Riccardo Chailly. Decca 466.952-2 (67’). 1998/9

 

Het is er werkelijk allemaal. Te vaak ontbreekt in dergelijke opnamen wel iets: de stem kan prachtig zijn, maar de expressie kan onvolledig zijn of de techniek kan haperen of – erger nog – het mankeert aan karakterduiding. Hier zijn alle bestanddelen in ruime mate aanwezig en ze zijn bovendien van uitzonderlijke kwaliteit.

De toon is heel mooi en stevig, met waar nodig nadruk. De emoties van iedere aria worden niet gegeneraliseerd maar zijn ingebed in de ontwikkeling van het grotere relaas. Elk van de uitgebeelde heldinnen is een individu. Een mooi voorbeeld daarvan is de jonge, maagdelijke Gilda, die dromerig opgewonden is bij de gedachten aan haar ‘caro nome’. Ze wordt voorafgegaan door Aida en gevolgd door Elisabeth de Valois, beide rijpe vrouwen, die als zodanig klinken, beide tragisch en vol verlangen naar hun geboorteland.

Heel menselijk klinkt dan weer Amelia’s ‘Morrò’ aria in Un ballo in maschera met daarvoor als groot contrast de briljante versieringen en trillers uit de bolero van I Vespri Siciliani waarmee het recital begint. Chailly begeleidt met veel inlevingsvermogen en ageert alert.