CD Verzamelprogramma's

GRAHAM, SUSAN: FRANSE ORKESTLIEDEREN

Graham, Susan: Chausson: Poème de l’amour et de la mer op. 19; Ravel: Shéhérazade; Debussy: Uit 5 Poèmes de Charles Baudelaire: ‘Le balcon’, ‘Harmonie du soir’, ‘Le jet d’eau’ en ‘Recueillement’. Susan Graham met het BBC symfonie orkest o.l.v. Yan Pascal Tortelier. Warner 2564-61938-2 (62’38”). 2004

 

Wat mezzo Susan Graham ook met haar stem aanraakt, het verandert in puur vocaal goud. Ook hier weer. De belangstelling zal vermoedelijk het eerst uitgaan naar de vier door John Adams mooi in stijl en heel verhelderend en ondersteunend georkestreerde Baudelaireliederen van Debussy. In plaats van verminderde geheimzinnigheid ten opzichte van de gangbare pianobegeleiding is sprake van vermeerdering door een mooi gekleurde grotere orkestrale dimensie, waaraan Graham meer gloed verleent dan de sopranen Lott (Harmonia Mundi) en Upshaw (Sony). Des te spijtiger dat het vijfde lied niet werd georkestreerd. Waarom eigenlijk niet?

In de beide vocale delen van Chaussons Poème (alleen in ‘La fleur des eaux’ en ‘La mort de l’amour’ wordt gezongen, middenin komt een orkestraal tussenspel) op tekst van de ietwat sentimenteel nostalgieke Maurice Bouchor weet de zangeres vrijwel optimaal de sensueel getinte sfeer van berusting over een verloren lenteliefde te treffen. Ze klinkt Franser en betrokkener dan Baker (EMI) en veel subtieler dan Norman (Erato) en is interessanter dan bariton Le Roux (Decca). Tortelier, over de hele linie een attent begeleider met aandacht voor het detail, is niet bang de begeleidingen een licht Wagneriaans karakter te verlenen; heel romantisch. Hij dirigeerde het werk al eens voor Finnie (Chandos), maar gaat hier nog fijnzinniger en geschakeerder te werk.

Wat Ravels Shéhérazade betreft, heeft het nooit aan bijzondere vertolkingen ontbroken. Te denken valt vooral aan de sopranen De los Angeles (EMI), Hendricks (EMI) en Price (DG) en de mezzo’s Crespin (Decca), Berganza (EMI), Baker (EMI) en Kasarova (RCA), waarbij vooral Crespin schitterde. Maar Graham geeft hier echter een haast nog mooiere droomvertolking, gebaad in prachtige exotische klanken waaraan hooguit nog de bijpassende geur ontbreekt. Een in alle opzichten uitermate geslaagde uitgave.