CD Verzamelprogramma's

GOETHE TRIO: BLOEMEN

BLOEMEN. Gesproken novelle van Schnitzler omringd door liederen van Gounod, Debussy, R. Strauss, Brahms, Schumann, Wagner en Poulenc. Goethe trio (Robert van der Vinne (b), Klaas de Vries (verteller), Kelvin Grout (p)). Eigen uitgave Goethe trio (66’06”). 2008Prijs €11,90; te bestellen via www.goethetrio.com 

Er is een duidelijker wordende trend, waarbij musici zoeken naar thema’s waaraan ze hele ‘verhalende’ programma’s en recitals kunnen ophangen. Met een haast onuitputtelijke schat aan liederen hebben zangers het daarbij makkelijker dan instrumentalisten. Het initiatief van het Goethe trio maakt dit door inlijving van een verteller niet alleen makkelijk, maar haast een noodzaak. 

Dit trio laat het ook niet bij één dergelijk project, maar heeft ook programma’s rond Goethe’s Lijden van de jonge Werther en Zweigs De schuld gepland.Deze mooi bedachte, goed ingevulde eerste geslaagde poging tot een bijzonder en gesloten onderwerp doet daar al verlangend naar uitkijken. Hier is over nagedacht!

De novelle Bloemen van Schnitzler is onbekender dan Sterben, Lieutenant Gustl, Casanovas Heimfahrt en Fräulein Else die ik eeuwen geleden ooit heb gelezen, maar ook bondiger zodat hij met een elftal heel geschakeerde Duits- en Franstalige liederen mooi in het bestek van de speelduur van een cd kon worden ondergebracht. De typisch Schnitzlerlaanse, ietwat Freudinvloed verradende tekst over getormenteerde liefdes doet het mooi gelardeerd door die qua stemming bijpassende liederen, waaronder verrassend Gounods Envoi de fleurs en Wagners ‘Träume’ uit de Wesendonck liederen.

Verrassend is het politicus Klaas de Vries hier in een nieuwe hoedanigheid te leren kennen. Met de zanger zorgde hij voor de vertaling. Het hele programma wordt boeiend en fraai tot leven gewekt. Jammer eigenlijk dat zo’n initiatief beperkt blijft tot luisteraars uit het Nederlandse taalgebied.