CD Verzamelprogramma's

FRÖST, MARTIN: ROOTS

Fröst, Martin: Roots. Anoniem: Ancient suite (bew); Psalm från Älvdals-Åsen; ‘Jag vet en dejlig rosas’; ‘Rolig pers polska’; Telemann: Concert voor blokfluit, fluit en strijkorkest in e TWV, 52/e1; Klezmer dans nr. 2; Crusell: Inleiding en variaties voor klarinet en blazers op. 12; Brahms: Hongaarse dans nr. 14 in d (bew); Schumann: Stücke im Volkston op. 102 nr. 1-5 (bew.); Bartók: Roemeense volksdansen BB. 68, Sz. 56 nr. 2-6; Falla: ‘Nana’ uit Canciones populares españolas; Hillborg: Primal blues; Hymn of echoes; Piazzolla: La muerte del angel (bew); Pelecis: All-in the past, Remembering Oskar Strock. Met het Adolf Frederiks meisjeskoor, Jan Bentson (fl), Olof Wendel (cimb), Andrej Power (v) en het Stockholm filharmonisch orkest. Sony 88875-064529-2 (62’53”). 2015

 

“Ik heb alle inspiratie ontleend aan de bron en de ontwikkeling van de muziek, een verbindingslijn trekkend van de vroegste wortels van de door dans en volksmuziek en van heilige rituelen en lofliederen en pure amusementsmuziek gegeven inspiratie en onderzocht hoe we daarvan uitgaande een nieuwe muzikale deur naar de toekomst kunnen openen.”

Dat klinkt hooggestemd, maar wie het daaruit afgeleide programma op deze cd beziet (en beluistert), wordt geconfronteerd met een vreemd ratjetoe in een erg willekeurige samenhang. Afgezien van het als steeds voortreffelijke klarinetspel van Fröst  bestaat het grootste deel van het programma uit materiaal van dubieuze aard.

Neem bijvoorbeeld de eerste twee oud-Griekse Delphische dansen, eigenlijk hymnes in een new age gewaad met meisjeskoor achtergrond, een vervormd concert van Telemann in een vervreemdend vlotte bewerking. Gelukkig zijn er ook nuttige, goede bijdragen, zoals de stukken van Hillberg en Crussells virtuoze show. Maar waarom de eerste Roemeense dans van Bartók ontbreekt? Dat daar een cimbalom aan te pas komt, is wel een pluspunt. Daarentegen worden de werken van Brahms en Schumann verder van hun ‘roots’ verwijderd in niet erg geslaagde bewerkingen.

Deze uitgave is vooral en mogelijk alleen welkom voor bewonderaars van de Zweedse klarinettist.