CD Verzamelprogramma's

FILONOVA, ELENA: ALBUM D'ENFANTS

Elena Filonova: Album d’enfants. Tchaikovsky: Album pour enfants op. 39 nr. 1-24; Kabalevsky: Stukken voor kinderen op. 27 nr. 1-30; Miaskovsky: Heel gemakkelijke kinderstukken op. 43/I nr. 1-10; Gemakkelijke polyfone stukjes op. 43/2 nr. 1-4; Shostakovitch: Poppendansen nr. 1-7; Liapunov: Divertimenti op. 35 nr. 1-6; Gretchaninov: Kinderalbum op. 98 nr. 1-15; Prokofiev: Muziek voor kinderen op. 98 nr. 1-12; Maikapar: Birulki op. 28 nr. 1-12; Shchedrin: Album voor de jeugd op. 59 nr. 1-15; Khatchaturian: Kinderalbum nr. 1 nr. 1-10; Stukken voor kinderen nr. 1-10; Sonatine; Sviridov: Kinderalbum nr. 1-17; Slonimski: Album voor kinderen en jeugd nr. 1-13. Calliope CAL 9421.3 (3 cd’s, 3u. 55’02”). 2008

 

Waarschijnlijk moest Elena Filanova bij het samenstellen en praktisch realiseren van dit programma wel terugdenken aan haar jeugd en de tijd die ze op het Tchaikovsky conservatorium in Moskou doorbracht.

De hier opgenomen werkjes hebben veel bijgedragen aan de muzikale opvoeding van veel Russische kinderen en laten zien dat in de Sovjet tijd veel zorg en aandacht werd besteed aan een behoorlijke praktische muzikale opvoeding.

Gelukkig blijken deze werken niet alleen in pedagogisch opzicht waardevol, ze hebben meestal ook voldoende kwaliteit om passief aangenaam te verpozen.

In het Westen kent waarschijnlijk niemand maar dan een brokje van het repertoire dat hier aan de orde is gesteld. De rode draad van dit programma, dat ongeveer twee eeuwen muziek omvat, wordt gevormd door de Russische folklore en sprookjes. Denk aan de tovenares Baba-Yaga, de mensenetende reus Barmaley, Klein Duimpje, de traditionele houten of tinnen soldaatjes en poppen.

We gaan terug tot Tchaikovsky, komen daarna bij Prokofiev en Shostakovitch, ontmoeten vervolgens de minder bekende Gyorgy Sviridov (1915-1998) die precies de hele Sovjet periode meemaakte, maar eigenlijk bekender is om zijn lyrisch-epische vocale werken en dito Sergey Slonimsky (1932) die een stuk moderner is en in wiens stijl ook pop en jazz zijn verwerkt.

Elena Filonova wikkelt dit leuke en ook best afwisselde programma met groot kunnen en kennelijk plezier af. Misschien kan ze hiermee ook Nederlandse docenten inspireren en aanmoedigen om eens naar goed nieuw studiemateriaal te kijken.