CD Verzamelprogramma's

FLÛTE ALORS!: BACH 'N' JAZZ

 

Flûte alors!: Bach ‘n’ jazz. Bach, J.S.: Toccata en fuga in d BWV 565; Fuga in C BWV 545; Orgelconcerten in C BWV 595 en d BWV 596; Koraalbewerking ‘Jesus Christus, unser Heiland’ BWV 666; Passacaglia in c BWV 582; Howard: Fly me to the moon; Kosma: Les feuilles mortes; Gillespie: A night in Tunesia; Koomans: The jogger; Medley ‘Bach to the future’. Atma ACD 2745 (58’58”). 2016

 

Even lijkt de tijd van Jacques Loussier met Play Bach arrangementen hier te herleven (Telarc 2CD 83671). Maar dan anders. In plaats van met piano, contrabas en drums, nu door een Canadees blokfluitkwartet dat instrumentaal gezien dichter bij Bachs orgelklankwereld staat, zij het dat de blokfluit ‘pijpen’ wat kleiner zijn uitgevallen.

Het idee voor dit project ontstond tijdens een optreden van het uit Vincent Lauzer, Marie-Laurence Primeau, Alexa Raine-Wright en Caroline Tremblay bestaande kwartet tijdens aan opreden in een café in Oud Montréal door een speciale sfeer te scheppen waarin Bach en jazz gemengde werden. Op de cd worden vadertje Bach en de jazz arrangementen ook om en om gespeeld.

Het is aardig te horen hoe de vier stemmen voor nieuw contrapunt en frisse contramelodieën zorgen.

Heel anders klinken de jazz arrangementen van Nicolas Godbout, want daarvoor worden nieuwe embouchure- en articulatie technieken toegepast die voor slagwerk effecten zorgen.

Een uitzondering op de regel vormt Dick Koomans’ The jogger, dat oorspronkelijk ook voor blokfluit is geschreven en als zodanig is opgenomen door het Loeki Stardust kwartet (Channel Classics CCS 8996), het Four Wheel Drive blokfluitkwartet (Antes BM-CD 31.9189) en het Sirena blokfluitkwartet (BIS SACD 2115). 

Het geheel geeft blijk van een aardig initiatief en blinkt uit door inventieve, goed verzorgde, homogene vertolkingen op behoorlijk hoog niveau.

Het is aardig om deze opname eens te beluisteren naast Now & then van dat Scandinavische dames blokfluitkwartet Sirena.