CD Verzamelprogramma's

FLORES, MARIANA: MUSIC FOR WEDDINGS AND OTHER. FESTIVITIES

Mariana Flores: Music for weddings and other festivities. Böhm: Cantate Mein Freund ist mein; Bach, J.S.: Cantate nr. 196 Der Herr denket an uns BWV 196; Quodlibet BWV. 524; Bach, J. Christoph: Cantate Meine Freundin, du bist schön. Maria Flores (s), Steve Dugardin (ct), Fernando Guimarães (t), Philippe Favette (bs) met het Ensemble Clematis o.l.v. Leonardo García Alarcón. Ricercar RIC 323 (68’05”). 2011  

 

Op een heel aardige manier is op deze cd zeventiende eeuwse vocale muziek voor bruiloften en feesten bijeengebracht die op de een op andere manier als concert spirituel te maken heeft met het Hooglied en niet zelden een erotische ondertoon heeft.

Georg Bohm (1661-1733) was een generatie ouder dan Bach, maar doet in deze cant at e nauwelijks voor hem onder.

Bach zelf is vertegenwoordigd met een van zijn minder bekende cantates en dat plaats is ingeruimd voor diens neef Johann Christoph met een waarschijnlijk voor zijn eigen bruiloft in 1697 geschreven cantate blijkt een goede vondst. Dit decoratieve werk bevat een heel mooie chaconne.

Nogal apart is Bachs Quodlibet Was Sind das für große Schlösser is een geestig werk zonder echt begin en eind waarin getracht is om het gedoe van een collectieve improvisatie op de hak te nemen. Als plaatvervangend einde introduceert de dirigent de laatste van de Goldbergvariaties. Geestig gevonden.

Er wordt door alle betrokkenen mooi gezongen en gemusiceerd in de juiste stijl, dus wat wil men meer?