CD Verzamelprogramma's

FOURNET, JEAN: CONCERTGEBOUWORKEST OPNAMEN

Jean Fournet: Concertgebouworkest opnamen. Moesorgsky: Nacht op de kale berg (bew.); Chabrier: España; Dukas: L’apprenti sorcier; Debussy: Prélude à l’après-midi d’un faune; Borodin: In de steppen van Centraal Azië; Grieg: Peer Gynt suites nr. 1 op. 46 en 2 op. 55. Decca 482.4959 (79’28”). 1959

 

De Franse dirigent Jean Fournet (Rouen 14 april 1913 - Hilversum 3 november 2008 op 95-jarige leeftijd) liet belangrijke sporen na in het Nederlandse muziekleven. 12 november 1950 dirigeerde hij voor het eerst het Concertgebouworkest en drie dagen daarvoor het Radio filharmonisch orkest waarvan hij van 1958 tot 1978 de vaste dirigent was. Maar hij leidde ook het Rotterdams filharmonisch in een Fauré programma met het Requiem en de Pavane (Philips 420.707-2).

Begin jaren negentig maakte hij nog een heel Dukas programma in Hilversum met La péri (plus fanfare), Symfonie in C en L’apprenti sorcier (Denon CO 75284)

In de LP catalogus van Philips waren heel wat opnamen van Fournet met het Lamoureux orkest aan te treffen maar ook enige Amsterdamse en Hilversumse die echter nooit op cd werden verdoekt. Die omissie wordt hier deels goedgemaakt.

Vooral voor oudere luisteraars die zelf of via de radio uitvoeringen van deze dirigent hoorden, is deze (her)uitgave van zorgvuldig geremasterde opnamen een nostalgisch feest der herkenning van een reeks gedistingeerde, onnadrukkelijke uitvoeringen. Tijdens de paar jaar van mijn werkzaamheden voor de NRU begin jaren zestig was ik graag in de studio te vinden om concerten van deze dirigent bij te wonen. In het stuk van Debussy horen we Hubert Barwahser nog eens de fluitsolo spelen.