CD Verzamelprogramma's

FROSCHHAMMER DUO: NORTHERN LIGHTS

Duo Froschhammer: Northern lights. Aulin: Aquarellen nr. 1-4 ‘Dyra akvareller; Grieg: Vioolsonate nr. 1 in F op. 8; Sibelius: Stukken voor viool en piano op. 78 nr. 1-4; Anon.: Folk suite; Drowsy Maggie. Felix Froschhammer (v) en Julia Froschhammer (p). Solo Musica SM 314 (60’44”). 2018

Rond de bekende Vioolsonate nr. 1 van Grieg uit 1865 stelde het  Münchense duo van broer Felix en zus Julia Froschhammer een programma  met bewerkingen van Fritz Froschhammer (de primarius van het Casals kwartet) samen van in bredere zin Noordelijk Europese componisten. Dat gaat van de vier Aquarellen van de Zweedse componist, dirigent en violist Tor Aulin (1866 - 1914) via de Stukken van de Fin Sibelius uit 1917 tot een Zweedse ‘Polka naar Col Sved’ van Delbo, het Noorse ‘A, at jeg kunne min Jesus prise’, tot het Schotse ‘Da full rigged ship’ en het Ierse Drowsy Maggie’. 

Muziek waarin de plaatselijke folklore een grote rol speelt. De in de originelen doorgaans aan gitaar of accordeon toevertrouwde begeleiding is verschoven naar de piano en maakt het ‘concertmatiger’. Grappig dat het Zuid-Duitsers zijn die op dit idee kwamen.

Door de bank genomen heel aardige en vlotte muziek die met veel smaak en toewijding wordt geserveerd en tot meer uitnodigt.