CD Verzamelprogramma's

FRIDMAN, MAYA EN MEREL VERCAMMEN: SILENT CITY

Maya Fridman en Merel Vercammen: Silent City. Vasks: Castillo interior; Improvisatie ‘Silent City’; Bach, J.S.: Invention nr. 7 ‘Reinvented’. TRPTK (22’35”). 2020 
 
Bij celliste Maya Fridman komen een aantal factoren samen in haar musiceren: ze vermijdt platgetreden paden, ze kan goed improviseren en lijkt overeen tomeloze fantasie te beschikken. Verder heeft ze het geluk om te zijn getrouwd met Brendon Heinst van het opnametechnisch ambitieuze en kwalitatief hoogwaardige cd label TRPTK van haar echtgenoot Brendon Heinst. Dat leverde eerder albums op als Red Velvet, The invisible link en The fiery angel.
Ditmaal slaat ze op een single een andere weeg is en gaat ze samen met violiste Merel Vercammen improviseren. Van het origineel van Vasks Castillo interior bestaat een 12’40” durende opname van Daniel Rowland en Maja Bogdanovic (Challenge CC 72833), Fridman en Vercammen verwerken het tot iets bijzonders in 13’56”. Silent City heeft heel wat literaire connotaties, het tweetal voegt er eentje extra aan toe. Bach zou verbaasd en hopelijk verheugd zijn geweest als hij had kunnen horen wat hier van zijn klavecimbelstuk is geworden.
Omdat het spontane resultaat zo goed bevalt: waarom niet ineens wat meer wanneer je op dreef bent? Muziek opnieuw op zijn mogelijkheden onderzocht en in een nieuw tenue gestoken. Daar kan nu zeer waarderend naar worden geluisterd.