CD Verzamelprogramma's

FRITZ, JULIA: VROEGE BAROKWERKEN UIT MANTUA

Julia Fritz: Vroege barokwerken uit Mantua. Fontana: ‘Aria sopra la Monica’. Sonates nr. 1, 2, 4, 5, 8; Notari: Aria sopra ‘Il Ruggiero’; ‘Ciacona’, ‘Aria sopra La Romanesca’, ‘Ancor che col partire’. ‘Canzone passaggiata’, ‘Aria sopra la Monica’ (bew), ‘Gaglarda’; Rovigo: ’Toccata’. Met Magdalena Harer (s), Reinhild Waldek (hrp) en Johannes Hämmerle (org). Audite 97797 (71’43”). 2020
 
De Duitse blokfluitiste Julia Fritz die in 2015 het Telemannconcours won, neemt ons op deze cd mee naar de Santa Barbara basiliek in Mantua, een stad die aan het begin van de zeventiende eeuw als muziekcentrum sterk in opkomst was dankzij Monteverdi. Het bewuste orgel dat in 1565 werd gebouwd door de destijds beroemde Graziadio Antegnati en verkeert na grondige restauratie zo te horen in zeer goede conditie.
In zijn kielzog waren daar ook andere minder bekend geworden tijdgenoot-componisten als Angelo Notari (1566 - 1633), Giovanni Battista Fontana (1589 - 1630 en Francesco Rovigo (1541 - 1597) die net als hij actief waren voor de leden van de familie Gonzaga.
De sonates van Fontana zijn eigenlijk voor viool en continuo, maar zijn ook opgenomen met trompet, cornet en trombone, dus waarom niet niet met de lieflijk-pittige blokfluit van Fritz. Gaande het programma blijkt dat ze ter afwisseling verschillende instrumenten gebruikt.
Notari is minder bekend en zijn twee stukken verschijnen voor het eerst op cd nadat ze tevoorschijn kwamen uit de bibliotheek van de Engelse koning Karel 1.  Het blijkt te gaan om variaties en bewerkingen van destijds populaire melodieën.  Rovigo werd vooral bekend met zijn vierstemmige Canzona’s en zijn Missen, dus de kennismaking met zijn Toccata is meer dan een aardige toegift.
Samen met sopraan Magdalena Harer, harpiste Reinhild Waldek en organist Johannes Hämmerle geeft Julia Fritz een mooi geslaagd panorama van de rijke muziekpraktijk uit de mooie stad in Lombardije in de Povlakte.
Dit schijnt de eerste opname van Julia Fritz (die ook zink speelt) en haar ensemble Thelxinoe te zijn. Meer is welkom da dit succes.