CD Verzamelprogramma's

FREIRE, NELSON EN MARTHA ARGERICH: SALZBURG 2009

Argerich, Martha en Nelson Freire: Salzburg. Brahms: Variaties over een thema van Haydn op 56b; Rachmaninov: Symfonische dansen op. 45 nr. 1-3; Schubert: Rondo in A op. 107, D. 951; Ravel: La valse. DG 477.8570 (72’27”). 2009
 
Begin september 2009 traden Martha Argerich en Nelson Freire tijdens het Salzburg Festival op in het Großes Festspielhaus met een stel werken dat ze al veel vaker samen hadden gespeeld (en deels eerder hadden opgenomen). Behalve in superlatieven valt daar eigenlijk niet zoveel over te vertellen. Het tweetal speelt op de toppen van hun magistrale kunnen en verbluft van maat tot maat.
De grote empathie tussen beiden is steeds duidelijk vanaf de eerste gespeelde maat Brahms. Ze treden haast met een overdaad aan enthousiasme en goede wil op, wat een enkele keer leidt tot en wat ruw randje (slot van Brahms).
Rachmaninov krijgt een bijzonder karakter, vooral in de derde Symfonische dans met zijn rusteloze, voortstuwende ritmen (en momenten van kalme reflectie) als hoogtepunt. 
Het Grand Rondeau van Schubert heeft hierna iets heel intiems en een verfijnde expressie. In Ravels La valse wordt meer dan voldoende hersenschimmig drama opgewekt met steeds een dreigend angstgevoel verborgen achter frivole walsmelodieën. Wat een formidabel duo dat verdraaid goed met de luisteraars weet te communiceren is dit!