CD Verzamelprogramma's

FERRARA DUO: WERKEN VOOR FAGOT EN GITAAR

Ferrara duo: Senaillé: ‘Introduction’ en ‘Allegro spirituoso’ uit Sonate voor viool en b.c., boek 2/5 (bew); Mozart: Sonate voor fagot en cello in Bes KV. 292 (bew); Romberg: Divertimento voor cello en  gitaar op. 45 (bew); Göpfert: Sonate voor fagot en gitaar op. 13; Donizetti: ‘Una furtiva lagrima’ uit L’elisir d’amore (bew); Elgar: Romance voor fagot en orkest op. 62 (bew); Vaughan Williams: ‘Studies in English folksong’ nr. 1-6 (bew); Debussy: ‘Le petit nègre’ (bew); Arlen: ‘Somewhere over the rainbow’ uit The wizard of Oz (bew). Annina Holland-Moritz (fag), Stefan Conradi (git). Antes BM 319295 (50’59”). 2014
 
Je moet maar op het idee komen om een duo van fagot en gitaar te vormen. Pasklare composities bestaan daarvoor vrijwel niet, dus je moet zelf de meeste bewerkingen maken. Daarvoor schrokken fagottiste Annina Holland-Moritz en gitarist Stefan Conradi niet terug toen ze in 2010 in Mannheim een duo vormden. De naam Ferrara slaat in dit geval op Afrano van Ferrara die in 1539 in de gelijknamige Italiaanse stad de Phagotum uitvond die lang als voorloper van de fagot werd beschouwd. 
Ze kwamen terecht bij werken van de componisten Jean-Baptiste Senaillé (1687 – 1730), Bernhard Romberg (1767 – 1841), Carl Andreas Göpfert (1768 – 1818) en Harold Arlen (1905 – 1986). In de praktijk blijkt zo’n duo best plausibel. De fagot zorgt voor een mooi, warmklinkend en stevig basfundament en de Spaanse gitaar draagt een fraaie melodiestem bij in de 21 stukken van componisten uit drie eeuwen, eindigend met een motief uit de filmmuziek voor ‘De tovenaar van Oz’ van Arlen met Judy Garland. De Sonate KV. 292 werd vermoedelijk voor fagot en cello geschreven, de Romance van Elgar is eigenlijk voor fagot en strijkorkest en Debussy’s ‘Petit nègre’ was bestemd voor kinderen.
De enige uitzondering op de bewerkingen vormt de Sonate van Göpfert die eigenlijk van huis uit klarinettist was. Zijn sonate is tevens bedoeld voor de altviool in plaats van de fagot.
Annina Holland-Moritz en Stefan Conradi maken een muzikaal feestmaal van deze muziek.