CD Verzamelprogramma's

FEDOROVA, ANNA: CHOPIN, LISZT, BRAHMS

Chopin: Pianosonate nr. 2 in b op. 58; Liszt: ‘Sonnetto del Petraca nr. 104’ uit Années de pèlerinage, deuxième année Italie S. 161; Brahms: Pianostukken op. 118 nr. 1-6. Anna Fedorova. Disc AnnecY DAY 01 (61’34”). 2014

 

Vroeger moest je flink studeren en praktijkervaring opdoen om als handwerker tot je gilde te worden toegelaten door eerst gezel en daarna meester zien te worden. Pianisten zijn om te beginnen ook allereerst handwerkslieden en al is in de muziek een volledige technische beheersing van het vak als fundament nog zo belangrijk, het komt er daarna ook op aan, hoeveel stijlgevoel, muziekhistorische kennis en expressievermogen je als musicus weet te mobiliseren.

Op deze cd lukt de meesterproef van Anna Federova heel overtuigend. De overbekende derde Sonate van Chopin speelt ze inderdaad (met keurig de herhaling in het eerste deel) niet alleen met een moeiteloos meesterschap maar ook met een natuurlijkheid, een vloeiend legato en een frisheid die de kritiek snel het zwijgen opleggen. Liszts Petrarca sonnet is geheel vrij van hol en overdreven flamboyant vertoon en de zes Pianostukken van Brahms klinken met een vriendelijk toucher en een subtiele beheersing van nuancen en kleuren. Ook klinkt de bezonnen oude Brahms fris en vrij van gezwollenheid. Dat ze de donkerder kanten van de muziek niet aanzet, past bij haar betrekkelijke jeugdigheid.

Als het daarom al ging: een volledig geslaagde meesterproef!