CD Verzamelprogramma's

ENSARI & SCHUCH: MOZART, DEBUSSY, ZIMMERMANN

Gülru Ensari en Herbert Schuch: Mozart: Sonate voor piano vierhandig in C KV. 521; Debussy: En blanc et noir L. 134; Zimmermann: Monologe nr. 1-5. AVI 855.3406 (55’48”). 2018 

 

Los van andere overwegingen ontleent deze uitgave vooral zijn belang aan de ruim een kwartier durende vijf Monologe van Bernd Alois Zimmermann uit januari 1964. Hij onderbrak toen het werk aan zijn opera Die Soldaten om zijn Concert voor 2 piano’s Dialoge voor twee piano’s te bewerken. Monologe gaat uit van oorspronkelijk materiaal, maar ontwikkelt dat in een nieuwe richting met een collagetechniek die is gebaseerd op citaten uit van Mozart (Pianoconcert nr. 21 KV. 467), Beethoven, Messiaen en Bach.

Elk van de beide pianisten die wel simultaan, maar niet steeds tegelijk spelen, heeft zijn eigen monoloog en kan zich in zijn eigen gedachten verliezen. Typerend voor het werk van deze componist die graag citeert en zich expressionistisch uit.

Van dit werk bestaan nog vier andere opnamen, maar dit is de nieuwste en één van de beste. Wie Dialoge en Monologe samen op één cd wil hebben, kan terecht bij Andreas Grau en Götz Schumacher (Col Legno WWE 1CD 20002).