CD Verzamelprogramma's

ESMÉ KWARTET: TO BE LOVED

Esmé strijkkwartet: To be loved. Beethoven: Strijkkwartet nr. 1 in F op.18/1; Chin: ParaMetaString; Bridge: Novelletten nr. 1-3 H. 44. Alpha  ALPHA 590 (65’50”). 2019

Tijdens hun studie aan de Musikhochschule in Keulen besloten de Zuid- Koreaanse  Wonhee Bae en Yuna Ha (v), Jiwon Kim (va) en Yeeun Heo (vc) in 2016 het naar het Franse begrip esmé (geacht, geliefd) genaamde kwartet te vormen. Verder goed voorbereid na masterclasses bij Günter Pichler en Heiner Müller won het kwartet diverse prijzen (o.a. in Aix-en-Provence) en oogstte het internationale successen.

Voor de eerste cd werd een interessant programma samengesteld, dat begint met Beethovens eersteling als om grote competentie in klassiek repertoire aan te tonen.

Spannender wordt het in ParaMetaString uit 1996 dat hun landgenoot Unsuk Chin (1961) voor het Kronos kwartet schreef (en het niet opnam) en waaraan een uitbreiding met van tevoren op magneetband vastgelegde klanken van viool en cello te pas komt.

Frank Bridge (1879 - 1941) schreef zijn 3 Novelletten voor strijkkwartet in 1904 en het is een aardig idee dat ze in het programma zijn opgenomen, zeker omdat ze minstens zo mooi en zorgvuldig zijn uitgevoerd als door het Bridge kwartet (Somm SOMMCD 087).

Zo overbruggen de Koreaanse dames met heel verzorgde, geen moment grove verklankingen bijna tweehonderd jaar kwartetgeschiedenis in een heel ongewoon, maar interessant programma.