CD Verzamelprogramma's

EIJLANDER, JOACHIM: DARK FIRE

Joachim Eijlander: Dark fire. Saygun: Partita voor solocello op. 31; Anon.: ‘San Gelin’, Hilige Yolculuk’; Cassadó: Suite voor solocello; Requiebros; Lamento de Boabdil; Tsintsadze: Toccata; Stukken over volksthema’s nr. 1-5. Met Kadir Sonuk (duduk), Itzhar Elias (git.), Helena Basilova (piano) en Vincent van Amsterdam (acc.). TRPTK TTK 0056 (74’27”). 2020
 
Na zijn bij Navis Classics verschenen opnamen met de zes Solocellosuites van Bach en Capriccio’s van Dall’Abaco en Platti richt Joachim Eijlander zich nu in een interessant recital op een gedurfd programma met cellocomposities met diverse, vaak ongewone, maar kleurige begeleidingen van duduk en gitaar uit alle windstreken met vooral onbekend materiaal van de Turkse Ahmet Adnan Saygun (1907 - 1991) en de de Georgische Sulkhan Tsintsadze (1925 - 1991). Deze schijnt een voorkeur te hebben voor de cello, want hij schreef minstens twee Concerten naast de 5 hier opgenomen Stukken op volksmelodieën voor dit instrument. Zijn strakke Toccata is nieuw.
Saygun was me niet onbekend omdat het Danel kwartet een opname maakte van zijn Strijkkwartetten (CPO 999.923-2). Maar zijn vijfdelige Partita is nieuw op cd en een aanwinst. Dat geldt ook voor ‘Sarin gelin’ en ‘Hiçlige Yoiculuk’ van de anonieme componist.
Ook de uit drie delen bestaande Solosuite van de Spanjaard Gaspar Cassadó (1897 - 1966) behoort niet tot onbekend repertoire omdat o.a. Anne Gastinel (Naïve V 5182), Maya Fridman (TRPTK TTK 0011) en Alisa Weilerstein (Decca 478.5296) al zijn Solosuite vastlegden. Gelukkig speelt Eijlander het werk even mooi en overtuigend. 
Er is alle reden om blij en gelukkig te zijn met dit optreden van de cellist waarin alle betrokkenen het beste wat ze muzikaal te bieden hebben inzetten. Maar bij alle waardering voor het initiatief om op a-commerciële en idealistische wijze een kleine groep luisteraars te bereiken en voor de luxe presentatie op dvd/pocketboekformaat en de puike opnamekwaliteit, moet me wel van het hart dat ik in het programmaboekje vaak essentiële gegevens over de componisten en de gespeelde werken en over de totale speelduur mis.