CD Verzamelprogramma's

ELLER. ANNA-LIISA: STRINGS ATTACHED

Anna-Liisa Eller: Strings attached. Byrd: ‘Lord Willoughby’s welcome home’ BK. 7 (bew); Eller: ‘Geïmproviseerde Prelude’ nr. 1, ‘Geïmproviseerde postludes’ nr. 1 en 2, ‘Geïmproviseerd tussenspel’; Dowland: Pavane ‘Lachrimae’ P. 15 (bew); Couperin, L.: Prélude nr. 1 in d (bew); Machaut: ‘Dame et vostre doulz viaire’ V. 17 (bew); Rameau: ‘Prélude’, ‘Allemande’ nr. 1 uit Livre de pièces de clavecin 1, ‘L’entretien des muses’ uit Livre de pièces de clavecin 2; Weiss: ‘Tombeau sur la mort de M. Comte de Logy (SW 20, bew); Tulve: ‘Silmaja, ‘Beholder’; Frescobaldi: ‘Toccata per le levatione’ uit Messa degli Apostoli, Fiori musicali (bew). Harmonia Mundi HMN 9016110 (57’03”). 2019
 
Na haar medewerking aan de uitgave The suspended harp of Babylon met werken van Cyrillus Kreek (ECM 481.9041) uit 2018 maakte de uit Estland komende kannelspeelster Anna-Liisa Eller nu een solo opname met bewerkte barokmuziek uit verschillende landen
Ik heb maar even op Wiki opgezocht wat een kannel is (in mijn gewone nalagwerken is deze niet vermeld). Dan blijkt het te gaan om een oud type getokkeld chromatisch snaarinstrument dat tot de citerfamilie behoort en geleidelijk in onbruik raakte. Behalve in de Baltische landen was het instrument ook in Finland bekend als kantele, in Letland als kokles en in Litouwen als kanlés.
Samen met Kristi Mühling behoort Anna-Liisa Eller tot de weinige professionele specialisten op het instrument.
De klank van het instrument blijkt heel gevarieerd te zijn. Nu eens lijkt deze op een warm klinkende luit of citer, dan weer metalig als een gitaar. Voor Machauts ‘Dame et vostre doulz viaire’ gebruikt Eller een verwant psalteroium. en op een elektrische variant van haar instrument voert ze ‘Silmaja, ‘Beholder’ uit 2006 van haar in 1972 geboren landgenote Helena Tulve uit.
Het werd een interessant recital met veel bewerkingen van barokmuziek, verbeeldingsvolle improvisaties en oorspronkelijk werk van een eigentijdse componist.
De kwaliteiten als verbeeldingsvol musicus blijken voortdurend in dit recital dat samen met de andere genoemde cd een unicaat is. Ik heb er zeer van genoten omdat het zo apart is!