CD Verzamelprogramma's

ENSEMBLE CAMÉLÉON: YOUNG HEARTS ON FIRE

 

EnsembleCaméléon. Young hearts on fire. Mendelssohn: Strijkerssymfonie nr. 10 in b; Korngold: Strijksextet in D op. 10; Rossini: Sonata a quattro nr. 6 in D. Challenge CC 72368 (59’11”). 2010

 

Afhankelijk van de uit te voeren muziek is het  flexibele EnsembleCaméléon (één woord), sinds 2002 bestaande uit anonieme strijkers uit strijkers uit verschillende Nederlandse orkesten actief in de wat grootschaliger muziek voor strijkers.

Op het omslag van het bijgevoegde boekje zijn ze met hun zevenen, op een foto binnenin met hun zessen.

De eigen website biedt uitkomst met veel nadere informatie en foto’s. De kern van het ensemble bestaat uit Sonja van Beek, Joris van Rijn, Joel Waterman, Joost Keizer, Floris Mijnders, Johan van Iersel en Wilmar de Visser.

De titel van de cd dekt de lading van jeugdwerken van het drietal componisten, misschien bien etonné de se trouver ensemble. De levendige strijkerssymfonie uit 1823, is een van de dertien vrij volmaakt aandoende en verbluffend rijpe meesterwerken van de geniaal begonnen componist. Onbekender is het Sextet van Korngold uit 1917 en Rossini’s Sonata a quattro, in tegenstelling tot het geijkte viertal dat de titel suggereert, voor 2 violen, altviool en contrabas in plaats van cello dateert uit ca. 1804, ver voor de tijd van de Péchés de ma vieilesse.

Hoe verschillend de werken ook zijn in stijl, dat wordt hier in mooi homogene, uitermate geacheveerde en vooral ook levendige uitvoeringen hoorbaar gemaakt. Verspreid in andere combinaties waren deze werken natuurlijk wel op cd beschikbaar (een stel andere Mendelssohn Symfonieën bijvoorbeeld van Nieuw Sinfonietta op BIS CD 683, of compleet van Pople op Hyperion CDS 44081/3, Korngold van het Raphael ensemble op Hyperion CDA 66425 en Rossini compleet van Marriner op Decca 443.838-2). Maar juist deze selectie is waarschijnlijk erg aantrekkelijk en kan mooi dienen als smaakmaker voor verdere ontdekkingen.