CD Verzamelprogramma's

DARIESCU, ALEXANDRA: SCHUMANN, LISZT, CHOPIN

Alexandra Dariescu: Schumann: Abeggvariaties in F op. 1; Liszt: Ballade nr. 2 in b S.171, R.16; Isolde’s Liebestod S. 447; Chopin: Andante spianato et grande polonaise op. 22; Ballade nr. 4 in f op. 52. Champs Hill CHRCD 035 (53’20”). 2011

 

Voor haar debuut cd koos de Roemeense pianiste, die vanuit Engeland haar vleugels uitslaat romantische werken van negentiende eeuwse tijdgenoot componisten. Het uit vijf misschien wat onverwacht als programma onderdelen aandoende programma biedt een aardig geschakeerd geheel.

In 1830 schreef Schumann als zijn opus 1 een stel variaties voor gravin Pauline van Abegg uitgaande van de noten A,Bes,E,G,G. En goot deze in de vorm thema (animato), 3 variaties, cantabile en finale alla fantasia.

Het is een smakelijke hors-d'oeuvre van een heerlijk menu, gevolgd door een variëteit aan hoofdgerecht spijzen en afgerond met een onverwacht dessert. Een menu dat door de smaakvolle wijze van opdienen niet zwaar verteerbaar is, maar toch een voedzame inhoud heeft.

De ongeveer een kwartier durende prachtige Ballade van Liszt klinkt geconcentreerd verhalend, in de Wagnerbewerking van Isolde’s Liebestod klinkt vervoering en tragiek. Chopins Andante spianato begint veelbelovend ontspannen en eindigt met een sprankelende polonaise. De vierde Ballade heeft niets flitsend uiterlijks, maar klinkt vrij intiem met een goed afgewogen rubato. Een interessante pianiste aan het woord, iemand om aandachtig te volgen.