CD Verzamelprogramma's

DUMESTRE, VINCENT: SON OF ENGLAND, WERKEN VAN PURCELL EN CLARKE

Dumestre, Vincent: Son of England. Clarke: Ode on the death of Henry Purcell; Purcell: Burial service for the funeral of Queen Mary 1695 Z.27 in c ‘Funeral sentence’; Welcome to all pleasures Z. 338 uit ‘Ode for St. Cecilia’s day’. Met Catherine Watson (s), Nicholas Tamagna (ct), Jeffrey Thompson (t), Geoffrey Buffière (bs), Cris de Paris en Poème harmonique. Alpha 285 (55’44”). 2016

 

De Engelse koningin Mary stierf eind 1694 op 32-jarige leeftijd aan waterpokken. Haar begrafenis die het jaar daarop plaatsvond, was een van de overdadigste en grandiooste die ooit ten deel viel aan een Engelse monarch en er heerst een groot algemeen verdriet.

Purcell was als organist van de Westminster aansprakelijk voor de uit ge voeren muziek en hij zorgde voor een speciale processiemars met canzona – beide voor de kort tevoren geïntroduceerde ‘flat’ trompetten. Het is opvallend treffende muziek, uitgesproken melancholiek, maar ook vervuld van een grote waardigheid.

Die delen worden gevolgd door een langzaam en eerbiedig koor ‘Thou knowest Lord the secrets of our hearts’, dat ook weer door die trompetten wordt begeleid. 

De overige muziek van Purcell die in verband staat met de begrafenis – ‘Man that is born of a woman’, ‘In the midst of life’ en een andere toonzetting van ‘Thou knowest Lord’ zijn toen mogelijk wel, maar misschien ook niet uitgevoerd.

Al deze begrafenis ‘sentences’ worden gekenmerkt door een opmerkelijke eenvoud en een chromatisch fundament dat voor zijn tijd geavanceerd is.

Er bestaan nog aanvullende muzikale uitvaartsmuzieken, zoals drie elegieën voor de koningin, twee van Purcell en een van Blow. Daarvan is ‘O dive custos Auriacae domus’ een der mooiste.

Een der mooie opnamen hiervan is in 1976 gemaakt door Felicity Lott, Charles Brett, John Williams, Thomas Allen met Equale Brass en het Monteverdi koor- en orkest o.l.v. John Eliot Gardiner (Erato ECD 88071 of 8573-88044-2).

‘Welcome to all pleasures’ is een deel in Italiaanse stijl voor een betrekkelijk kleine bezetting uit de tweede Ode for the feast of St. Cecilia die Purcell in 1692 schreef.

Niet lag hierna, 21 november 1695 stierf ook Purcell op 35-jarige leeftijd.

Ook de 1674 geboren Jeremiah Clarke was geen lang leven beschoren want hij pleegde 1 december 1707 zelfmoord uit liefdesverdriet.  

Zijn negendelige Ode on the death of Henry Purcell, waarmee het programma opent, krijgt hier een welverdiende cd première.

Luitenist en leider van het Franse barokensemble Le poème harmonique Vincent Dumestre die eerder verraste met mooie opnamen van Charpentiers Te Deum H. 146 en Lully’s Te Deum LWV. 55 (Alpha 952) zorgt ook voor eindweegs voorbeeldige verklankingen. Bij de solisten blijkt sopraan Katherine Watson opnieuw uit. Voor een kleine smet op het geheel zorgt de zwak intonerende countertenor Nicholas Tamagna. Jammer, maar overkomelijk, want verder is alles vocaal en instrumentaal keurig op orde.