CD Verzamelprogramma's

DEENS STRIJKKWARTET: ARCADIANA

Deens strijkkwartet: Arcadiana. Adès: Arcadiana op. 12; Nørgård: Strijkkwartet nr. 1 ‘Quartetto breve’; Abrahamsen: Strijkkwartet nr. 1 ’10 Preludes’. ECM 481.2385 (46’48”). 2015

 

Zoekend naar een gemeenschappelijke noemer blijkt dat dit drietal werken van Engelse en Deense herkomst werd geschreven door hedendaagse componisten als twintigers, als jeugdwerken dus.

Een andere overeenkomt is dat het gaat om de eerste gepubliceerde werken van deze componisten en om de debuut cd van dit voortreffelijke ensemble. Thomas Adès situeerde zijn zevendelige werk rond de oude Griekse legende over een onbestaand, mythisch land Arcadië en gaf een utopische en idyllische draai aan de muziek. Per Nørgård leverde in zijn tweedelige Quartetto breve liefst zeven ultrakorte gedachten en Hans Abrahamsen in zijn strijkkwartet tien opbloeiende landschappen.

Dat alles is door get Deense ensemble minutieus en lenig in fraai samenspel, met royale dynamische gradaties, heel zuivere intonatie vitaal geregistreerd. Het zijn vooral de pictureske kanten van deze drie werken die zo mooi naar voren komen.