CD Verzamelprogramma's

DOCTERS VAN LEEUWEN, AMBER: FLAVOURS

Amber Docters van Leeuwen: Flavours. Debussy: Cellosonate; Schnittke: Cellosonate nr. 1; Beethoven: Cellosonate nr. 5 in D op. 102/2; Van Been: Flavours. Met Taisiya Pushkar. Brilliant Classics 9416 (70’32”). 2011

 

Zoals Nielsen 1902 in zijn Symfonie nr. 2 uitgebreid de vier temperamenten behandelde, zo doet Eef van Been (1978) dat in  Weberniaanse bondigheid met de vier smaken (bitter, zoet, zuur, zout/gekruid). Alleen voor de vijfde umani (heerlijkheid) gunt hij zich een minuutje meer tijd.

Het is een originele keus van celliste Amber Docters van Leeuwen die voor haar debuut een aardige selectie koos rond de bekendste (en mooiste?) sonate van Beethoven en verrast met de Cellosonate nr. 1 van Schnittke uit 1978. Kennelijk gaat haar interesse vooral uit naar eigentijdse werken waarin ze zich duidelijker kan profileren dan in ijzeren repertoire.

Het dient gezegd dat haar missie behoorlijk is geslaagd dankzij gedegen, mooi afgewerkte, naar karakter en stijl keurig onderscheiden vertolkingen. Aan de veelzijdige Taisiya Pushkar dankt ze een tot gelijkwaardigheid leidende ondersteuning.