CD Verzamelprogramma's

DUDAITE, IEVA: TIERSEN MEETS CHOPIN

Ieva Dudaite: Tiersen meets Chopin. Chopin: Walsen nr. 6 in Des op. 64/1, nr. 7 in cis op. 64/2; Nocturnes nr. 2 in Es op. 9/2, nr. 20 in cis CT. 127, KK. IVa/16; Ballade nr. 1 in g op. 23; Tiersen: La dispute; La valse d’Amélie; Comptine d’un autre été; Rue des cascades; Summer 78; Porz Goret; Pern; Yuzin; Penn ar Lann. Ars Produktion ARS 38.280 (54’51”). 2018

Op haar debuut cd maakt de zeer talentvolle Litouwse pianiste die ook in Maastricht studeerde, later in Nederland (Eindhoven en Utrecht) optrad, tot de winnaars behoorde van het Storioniconcours in 2014, terwijl haar optreden tijdens het Oxford pianofestival 2016 door de NTR werd uitgezonden een opvallende  en gedurfde repertoire keuze door enigszins om en om pianowerken van Frédéric Chopin en de Fransman Yann Tiersen (1970) te spelen in een poging beiden onder een gemeenschappelijke noemer te brengen. In 2018 maakte ze in eigen land al een tournee met de titel ‘Amélie meets Chopin’ als voorbode van deze uitgave.

Het lukt verrassender dan gedacht om de poëtische Parijse saloncomponist Chopin te verenigen met werk van iemand die zo’n 165 jaar later eerder met de rockwereld en de studio- en filmwereld, dan met vrij suggestieve, ook heel persoonlijke minimalistische serieuze pianowerken wordt geassocieerd.

Intimiteit vormt mogelijk een gemeenschappelijke noemer en met een poëtische voordracht weet de pianiste harmonie te brengen tussen beide componisten en voor een heel mooi resultaat te zorgen.