CD Verzamelprogramma's

DESHAYES, KARINE: AMOUREUSE FLAMME, UNE

Karine Deshayes: Une amoureuse flamme. Massenet: ‘Enfin je suis ici…’ uit Cendrillon; ‘De cet affreux combat….Pleurez! pleurez mes yeux’ uit Le Cid; ‘Werther… Werther..Qui m’aurait dit la place… je vous écris de ma petite chambre’, ‘Va, laisse couler mes larmes’ uit Werther; Saint-Saëns: ‘Ô cruel souvenir’ uit Henry VIII; Berlioz: ‘d’Amour l’ardente flamme’ uit La damnation de Faust; Gounod: ‘Oú suis je? ..Ô ma lyre immortelle’ uit Sappho; ‘Me voilà seule enfin… Plus grand, dans son obscurité’ uit La reine de Saba; Halévy: ‘Il va venir et d’effroi…’ uit La Juive; Bizet: ‘L’amour est enfant de Bohème uit Carmen. Met het Victor Hugo orkest o.l.v. Jean-François Verdier. Klarthe (59’30”). 2019

Geen componist die in de negentiende eeuw zulke briljante aria’s voor mezzosopraan schreef als Rossini en maar weinig operazangeressen houden zich niet bezig met zijn pyrotechnische escapades.

Ook de Franse Karine Deshayes, die tweemaal de Victoires de la musique won niet, zoals ze liet horen op Aparté AP 121.

Ze herhaalt haar zeer mooie voordracht in dit programma met elf meest later geschreven romantische aria’s van 6 componisten. De meeste - en niet alleen de bekendste - zijn van Massenet. Haar mooi gepolijste lichte mezzostem wordt intelligent en met gevoel ingezet in een recital dat het niet in de eerste plaats van vocale bravura moet hebben.

Daarom is dit geen show van alleen maar virtuoos kunnen, maar een serieuze behandeling van waarom het in de bewuste aria’s gaat en toont daarbij over iets meer kleuren te beschikken dan een Joyce DiDonato. Knap zoals ze zich daarin meteen engageert voor de lotgevallen van de rol in kwestie. Eerder herinnert ze aan Régine Crespin.

Tot de hoogtepunten behoren de Assepoester rol in Massenets Cendrillon, de Rachel in Halévy’s La Juive en de Sappho en de Balkis van Gounod. Ik moet beslist eens de volledige Henri VIII van Saint-Saëns zien te lenen omdat werk in zijn geheel te horen. Het verscheen in 1992 op cd (Chant du monde LCD 2781083/5) en in 2004 op dvd (Cascavelle VELD 7004).

Deshayes wordt mooi levendig begeleid door het Victor Hugo Franche Comté orkest uit Besançon onder Jean-François Verdier.