CD Verzamelprogramma's

DRAGMA ENSEMBLE: SONG OF BEASTS

Dragma ensemble: Song of beasts: ‘Fantastic creatures in medieval song’. Ciconia: ‘Una panthera in compagna de marte’, ‘I cani sono fuora per le mosse’; Anon.: ‘Ung lion say’, ‘Or sus vous dormés trop’, ’Aquila altera, Deh triso mi topinello’; de Firenze: ‘Un pellegrin uccel gentil e bello’; da Bologna: ‘Un bel sparver’, ‘Fenice fu’ e vissi’; Landini: ‘Selvaglia, fera di Diana’; Magister Franciscus: ‘Photon, Phiton beste tres venimeuse’; da Cascia: ‘Nel meço a sel paon’, ‘L’aspido sordo’; Machaut: ‘Une vipere en cuer’ B.27; Trebor: ‘Es seulement m’avint une vision’. Ramée RAM 1901 (52’14”). 2019
 
Geheel naar verwachting bestond in de Middeleeuwen al grote belangstelling voor de normale en mythologische dierenwereld. Niet alleen in de literatuur, maar ook in de beeldende kunst en de muziek. Tal van bekende en minder bekende componisten voelden zich tot dit onderwerp aangetrokken en gaven op hun manier beschrijvingen met tekst of klanknabootsing van bij voorkeur gevaarlijke, maar ook mooie en aantrekkelijke dieren. Zangvogels leenden zich daar bijzonder goed voor, maar ook dieren waarvan dreiging uitging, zoals panter, leeuw en adder trokken de aandacht.
Het uit Agnieszka Budzinska-Bennett (s., harp en sinfonia), Marc Lewon (stem, vedel en luit), Jane Achtman (vedel) bestaande, in 2012 opgerichte Dragma ensemble heeft zich toegelegd op de vertolking van Middeleeuwse muziek. Het geeft daar op deze een interessant beeld van in een  programma dat is ingedeeld in vijf categorieën: ‘Hoor mij brullen’, ‘Over de kunst van het jagen’, ‘Over de slang python die werd geboren uit het vocht der aarde en werd verslagen door Pheobus’, ‘Over allerlei soorten vogels en hun aard’ en ‘Adder, schorpioen en basilisk’.
Het is boeiend om te horen hoe aardige gedichten en treffende melodieën daar in deze onbekende oude muziek daar uitdrukking aan geven in uitvoeringen op het expressief hoogste niveau. Wat een leuke gedachte om degelijke stukken met hun vele facetten te bundelen en ze voor een eigentijds publiek toegankelijk te maken. In 2014 verzorgde dit Dragma ensemble al een cd met de titel Kingdom of Heaven (Ramée RAM 1402) met stukken van de bekende Anoniem, Von Laufenberg en Mönch von Salzburg.