CD Verzamelprogramma's

DALENE, JOHAN: NORDIC RHAPSODY

Johan Dalene: Nordic rhapsody. Sinding: Suite in oude stijl op. 10 (bew); Stenhammar: Sentimentele romances op. 28 nr. 1 en 2; Sibelius: Stukken voor viool en piano op. 79 nr. 1-6; Nielsen: Romance in D; Rautavaara: Notturno e danza; Grieg: Vioolsonate nr. 1 in F op. 8. Met Christian Ihle Hadland (p). BIS SACD 2560 (68’24”). 2020
 
De nog zeer jonge Zweedse violist Johan Dalene die in 2019 zijn debuut op cd maakte met een mooie opname van de Vioolconcerten van Tchaikovsky en Barber (BIS SACD 2440).
Veel meer dan Frühlingsrauschen kennen we niet van Christian Sinding (1856 - 1941) en daarom is het goed om kennis te maken met zijn driedelige Suite in oude stijl die echt een meesterstuk van een kwartiertje blijkt te zijn. De beide Romances van Wilhelm Stenhammar (1871 - 1927) zijn  eigenlijk voor viool en orkest (bv. van Triin Rubel met het Ests ntionaal symfonie orkest o.l.v. Neeme Järvi op Sorel SCCD 016), maar doen het ook heel goed met pianobegeleiding. Naar verhouding zijnde zes Stukken van Sibelius op 79 betrekkelijke niemandalletjes aarvan wordt gezegd dat ze werden geschreven zodat zijn uitgever inkomstenbelasting kon betalen. De Romance van Carl Niesen is een bewerking van zijn 2 Fantasiestukken. Het nieuwste werk op deze uitgave is de Notturno e danza van Einojuhani Rautavaara (1928 - 2016) uit 1993. Een kostelijk werk waarin de viool een mooie melodielijn spint die door de piano van energie wordt voorzien.
De hoofdschotel, de Vioolsonate nr. 1 van Grieg uit 1865 is de minst gespeelde van zijn drietal, maar klinkt wel zelfverzekerd met zijn invloeden van volksmuziek. Vooral deze wordt mooi energiek uitgevoerd.
Samen met zijn Noorse pianopartner Christian Ihle Hadland maakt de Zweedse violist, die in 2019 het Nielsen concours won, een opvallend mooi recital van deze Noordse rapsodie met zijn vele gezichten.