CD Verzamelprogramma's

DISKANTORES: HOLLANDSE FRAGMENTEN: VROEGE NEDERLANDSE MEERSTEMMIGHEID

Diskantores: Hollandse fragmenten: Vroege Nederlandse meerstemmigheid. Fabri: ‘Eer ende lof’, ‘Een cleyn parabel’; Anon.: ‘Adieu vous di’, ’Indescort’ uit Codex Faenza, ’Ist mi bescheert’. ‘Salve regina’, ‘Och lief gesel’, ‘Au debot de no rue’, ‘Kyrie cuntipotens’ uit Codex Faenza, ‘Gloria’; ‘Ite missa est’. ‘O crux gloriosa’, ‘En ties en ltin en romans’, ‘Renouveler mi feist’, ‘Groningen tabulature; Empris domoyrs’, ‘Asperance’, ‘Ho ho ho’; de Salinis:’Psallat chorus/Eximie pater’, ‘Gloria jubilacio’; Wolkenstein: ‘Fröleichen so well wir schir singen’ K. 26. Diskantores o.l.v. Niels Berentsen met Jacques Meegens (org). Muso MU 042 (67’40”). 2017
 
Op deze cd richten de vier zangers van Diskantores  - Oscar Verhaar en Andrew  Hallock (ct), Benjamin Jago Klarham en Niels Berentsen (t) - zich  op wat nog over is aan kleine, maar kostbare fragmenten uit handschriften met muziek uit de periode rond 1400. Ze worden bewaard in de universiteitsbibliotheken in Utrecht, Leiden en Amsterdam. De meeste zijn gelukkig volledig, maar ook anoniem. Sommige stemmen ontbreken en een deel van de muziek is vrijwel onleesbaar. Digitalisering door Eliane Fankhauser bood hulp, net als enige reconstructies van Niels Berentsen.
De teksten zijn in het Middelnederlands en komen waarschijnlijk uit het graafschap Holland in Den Haag en de stedelijke omgeving van Utrecht, de residentie van de bisschop.
Hier wordt ook een link gemaakt met Johannes Ciconia en Italië. De composities zijn deels uit de Codex Faenza en deels van Martinus Fabri, Hubertus de Salinis en Oswald von Wolkenstein. De werken uit de Groningse Tabulatuur worden door Jacques Meegens uitgevoerd op een Van Straten orgel uit het Orgelpark in Amsterdam.
Het gaat om opmerkelijke vondsten die briljant, enthousiast en gracieus worden gezongen. Dit programma doet naar meer verlangen.