CD Verzamelprogramma's

DALENE, JOHAN: NOORDSE RAPSODIE

Johan Dalene: Noordse rapsodie. Sinding: Suite in oude stijl op. 10; Stenhammar: Sentimentele romances op. 28 nr. 1 en 2; Sibelius: ‘Souvenir’, ‘Dans-Idylle’, ‘Berceuse’ uit Stukken voor viool en piano op. 79; Nielsen: Romance in D; Rautavaara: ‘Notturno e danza’; Grieg: Vioolsonate nr. 1 in F op. 8. Met Christian Ihle Hadland. (piano). BIS SACD 2560 (68’25”). 2020
 
De samenstelling van dit het programma voor dit recital voldoet aan drie belangrijke voorwaarden: het repertoire is interessant en afwisselend en de uitvoering is uitstekend. Daarvan is in dit geval royaal sprake. De Zweed Jan Dalene en de Noor Christian Ihle Hadland waren toen deze opname werd gemaakt begin twintig.
Het langste werk op deze cd is de Vioolsonate nr. 1 van Grieg uit 1865, dus ook een jeugdwerk met Noorse (volksmuziek) trekken. Serieuze, maar ook heel lyrische muziek die op poëtische wijze wordt uitgevoerd, maar waar nodig ook kracht vertoont. Een fascinerend werk, prachtig uitgevoerd.
Met uitzondering van Rautavaara’s ’Notturno e danza’ uit 1993, een langdurige en ontroerende meditatie voor viool waarin de componist wat materiaal uit zijn Symfonie nr. 7 ‘Angel of light’ hergebruikte, gaat het om drie enigszins bekendere composities. Sindings Suite in oude stijl wordt in de oorspronkelijke vorm gespeeld (later ontstond ook een orkestratie). Vooral het ‘adagio’ is een hoogtepunt in barokstijl. 
Ook de beide Sentimentele romances (oorspronkelijk voor orkest) van Stenhammar uit 1910 bezorgen veel genoegen en winnen aan intimiteit en transparantie. De selectie uit Sibelius’ 6 ‘Stukken’ (1915) zorgt voor contrast en toont de hand van een grootmeester. Beter dan hier heb ik ze zelden horen spelen. Mooie blijken van jeugdige passie en een intelligente aanpak.