CD Verzamelprogramma's

DELTA PIANOTRIO: ORIGIN

Delta pianotrio: ‘Origin’. Martin: Pianotrio ‘sur des mélodies populaires irlandaises’; Mansurian: Bagatellen nr. 1-5; Dvorak: Pianotrio nr. 4 in e op. 90, B. 166 ‘Dumky trio’. Challenge CC 72901 (59’18”). 2021
 
Het Delta Pianotrio werd in 2013 gevormd door violist Gerard Spronk, celliste Irene Enzlin en pianiste Vera Kooper tijdens hun eerste optreden in Salzburg. In 2020 won het de Anton Kersjes prijs.
In de jaren twintig vorige eeuw experimenteerde Frank Martin met Indiaanse, Bulgaarse en Ierse elementen en volksmuziek. Dat leidde in 1925 tot zijn Pianotrio dat Ierland in het vizier heeft. Vooral de krachtige ritmische inslag van dit trio treft in dit werk dat op verzoek van een Iers-Amerikaanse mecenas werd geschreven.  
De Armeen Tigran Mansurian (1939) schreef zijn vijf Bagatellen in 1985 en koos daarvoor de Bagatellen op. 126 van Beethoven als uitgangspunt, maar net als bij Beethoven gaat het niet om niemandalletjes: de vijf korte, twee tot vier minuten durende stukken hebben substantie en inhoud. Deze zijn opgedragen aan het team dat ze in 1984 voor de eerste keer uitvoerde: Oleg Kagan, Natalia Gutman en Eliso Virsaladze.
Op vertrouwd terrein komen we met het Dumky trio van Dvorak dat ook zijn wortels heeft, ditmaal in de verhalende, rapsodische Boheemse volksmuziek van de dumka als volksballade.
Het Delta Pianotrio dat in 2016 op cd debuteerde met Pianotrio’s van Taneyev en Borodin (Naxos 8.573561) en een jaar later vervolgde met ‘The mirror with three faces’ met Pianotrio’s van Shostakovitch en Lera Auerbach (Odradek ODRCD 350) verkeert opnieuw in uitstekende staat om dit drietal werken zeer naar behoren te spelen. Het is de combinatie van werken die deze uitgave zo interessant maakt.