CD Verzamelprogramma's

BILITIS DUO: L'HEURE ESPAGNOLE

Duo Bilitis: l’Heure espagnole. Ravel: Introduction et allegro; Pièce en forme de habanera;Sites auriculaires; Falla: Siete canciones espanolas; Granados: Valses poeticas; Montsalvatge: 5 Canciones. Eva Tebbe (hp), Ekaterina Levental (hp, ms). Briliant Classics 9210 (60’11”). 2010

Wie enthousiast een duo met twee harpen vormt, waarbij een van de harpistes zich dan ook nog graag vocaal als mezzo wil uiten, wordt onmiddellijk geconfronteerd met het feit dat voor deze combinatie weinig of geen repertoire bestaat. Daardoor niet ontmoedigd blijft gelukkig de weg der arrangementen over. Ook die werden door beide dames zelf verzorgd, met uitzondering van Falla’s 7 Spaanse liederen – gangbaar voor mezzo (Berganza!) en orkest, gitaar of piano - waarvoor Carlos Salzedo het passende materiaal eerder aanreikte.
Het blijkt dat de originelen van Ravels Introduction et allegro voor fluit, klarinet, harp en strijkkwartet, het Pièce en forme de habanera voor viool en piano, de Sites auriculaires voor 2 piano’s, Granados’ Valses poeticas voor piano (Larrocha) of gitaar (Bream) en Montsalvatges 5 Cancionas voor piano zich ideaal lenen voor de gemaakte arrangementen.
Het is vooral interessant om de bekendere werken in hun gedaanteverwisseling te ontmoeten. Soms kleuriger, soms soberder, naakter. Maar de ruisende harpklanken hebben  een  grote eigen bekoring en beide uitvoerenden houden zich wel exact aan de gewenste eigen stijl van de werken die genuanceerd en vol overtuigingskracht tot klinken komen.
Ekaterina Levental vult met haar mooi warme mezzo de vocale partijen bij Falla en Montsalvatge met karakter in. De ambiance van voor dit soort opnamen graag gebruikte Doopsgezinde kerk in Deventer draagt bij aan een heldere, niet opdringerige klank en laat nu de speelduur van een uur ook nog precies passen bij de titel van deze uitgave, een toespeling op Ravels kostelijke opera.Toch nog een minpuntje: de gezongen teksten zijn niet afgedrukt. Het initiatief van beide dames verdient applaus.