CD Verzamelprogramma's

DUTCH MUSIC FOR CELLO AND PIANO

Dutch music for viola and piano. Andriessen, H.: Sonatine; Sonate 1967; Bosmans: Nuit calme uit Impressions nr. 1-3; Arietta; Röntgen: Sonate in c; Frid: Sonatine op. 25. Francien Schatborn en Jeannette Koekkoek. Et’cetera KTC 1255 (64’00”). 2003

 

Het geeft een goed gevoel dat de laatste tijd op cd meer aandacht wordt besteed aan Nederlandse componisten zodat men ze behalve op straatnaamplaatjes en in muziekgeschiedenisboekjes ook in klank kan ontmoeten.

Celliste Doris Hochscheid en pianist Frans van Ruth bijvoorbeeld pakten de kwestie grondig aan en maakten een inmiddels uit meer dan vijf cd’s bestaande reeks met cellosonates en werken voor cello en piano van Hekking, Bosmans, Schäfer, P. Ketting, Escher, Pijper, Van Goens, Orthel, H. Andriessen, Lilien, Dresden, Badings, Wertheim, Ingenhoven, Vermeulen en De Man. 

Van de Sonatine van Hendrik Andriessen bestond al een opname van Anna Barbara Dütschler en Marc Pantillon (Claves 50-9905), maar zijn Sonate verschijnt hier voor het eerst. Bosmans’ Nuit calme kenden we in de cellovorm van Mayke Rademakers en Matthijs Verschoor (QuinTone Q 07002) en van Doris Hochscheid en Frans van Ruth (Tatlin TA 002), maar het is goed nu ook de altversie te leren kennen. 

Maar ook de Sonatine van Frid lijkt hier eindelijk zijn verdiende cd première te beleven. Net als de andere, ieder een eigen karakter tonende werken krijgt deze een mooi gekoesterde uitvoering in aangenaam warme klanken gevat.