CD Verzamelprogramma's

CONCERTGEBOUWORKEST: HORIZON 7

Concertgebouworkest: Horizon 7. Benjamin: Dream of a song; Lindberg: Era; Rijnvos: Fuoco e fumo; Dun: The wolf. Met Bejun Mehta (ct), Dominic Seldis (cb) en het Nederlands kamerkoor o.l.v. resp. George Benjamin, David Robertson, Daniel Harding en Tan Dun. RCO Live RCO 16003 (75’04”). 2013/5

 

Niet alleen met de programmering van kakelverse muziek, maar ook met de breden verspreiding daarvan van de nu al zevende editie van de serie Horizon verdient het Concertgebouworkest en de artistieke leiding enorm veel lof. Wat tot in de jaren zestig vorige eeuw gold als een louter op een mooie, waardevolle traditie drijvend instituut heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een activistisch bedrijf, waarbij opvalt dat het repertoire meestal niet door de vaste dirigent, maar door gasten en/of componisten wordt geleid. Dat de kwaliteit daar niet onder te lijden heeft, blijkt uit het onderhavige, heel interessante programma.

Dream of a song is het eerste belangrijke werk dat George Benjamin schreef na het succes met de opmerkelijke opera Written on skin. De gemeenschappelijke noemer daarmee wordt gevormd door Bejun Mehta en het teruggrijpen op een ver verleden. De drie teksten die in Engelse vertaling c.q. het oorspronkelijke Spaans door countertenor en vrouwenkoor worden gezongen zijn van de Hebreeuwse dichters Samuel HaNagid en Solomon Ibn Gabirol (door Mehta) en de later levende, ook met een leven in Granada verbonden  Gabriel Garcia Lorca (door kamerkoor).

Verder zijn daar het markante virtuoze contrabasconcert van Dun met de bijnaam De wolf, Lindbergs Era en Richard Rijnvos’ ter herinnering aan de brand in het Venetiaanse La Fenice theater in 1996 geschreven ‘Vuur en rook’, alle drie ook nuttige aanwinsten, vooral natuurlijk omdat ze zo voortreffelijk worden uitgevoerd.