CD Verzamelprogramma's

CHRISTIAN, SARAH EN LILIT GRIGORYAN: GEGENWELTEN

Sarah Christian en Lilit Grigoryan: Gegenwelten. Prokofiev: Vioolsonate nr. 1 in f op. 80; Schubert: Fantasie in C op. post. 159, D. 934. Genuin GEN 17471   (56’32”). 2017

Met dit tweetal werken plaatsen de Duitse violiste Sarah Christian en de van oorsprong Armeense Lilit Grigoryan de luisteraar inderdaad in twee werelden. Vanuit de al in 1938 begonnen, maar pas in 1944 voltooide, enigszins barse en onbehouwen Vioolsonate nr. 1 van Prokofiev met een eerste deel ‘dat moet klinken als ‘de wind op een begraafplaats’ naar de hartelijke, in wezen ook vierdelige Fantasie op thema van het Rückert lied ‘Sei mir gegrüsst’ van de op en top romantische Schubert.

Na de nodige prijzen te hebben gewonnen paart Sarah Christian kamermuziekoptredens als dit aan haar baan als concertmeester van de Deutsche Kammerphilharmonie in Bremen.

Het lukt dit tweetal goed om zich met een goed idiomatisch begrip in die beide werelden te verplaatsen en in te leven. Het is best aardig om dit tweetal behoorlijk contrasterende werken, zo goed gespeeld, eens samen te horen in plaats van de beide Vioolsonate van Prokofiev samen en de Fantasie van Schubert gekoppeld aan diens Vioolsonate in A en het Rondo brilliant.

Misschien is het nuttig om hier ook nog even te attenderen op Alina Ibragimova en Cédric Tiberghien die de drie Sonates op. posth. 137, de Sonate in A, het Rondo brilliant en de Fantasie in C, dus alle werken voor viool en piano van Schubert samen op 2 cd’s hebben gezet (Hyperion CDA 67911/2).