CD Verzamelprogramma's

CIMOSZKO, GREGORZ: CROSSINGS

Grzegorz Cimoszko: Crossings. Piazzolla: Bordel; Café; Night club;  Concert d’aujourd’hui; Castelnuovo-Tedesco: Sonatine op. 205; Ibert: Entr’acte; Chopin: Variaties over een thema van Rossini in E B. 9; Giuliani: Grand duo concertant op. 85; Borne: Fantaisie brillante sur l’opéra Carmen. Met Jan Cimoszko (git). Gramola 99143 (80’02”). 2006

Op zoek naar een opname van Chopins Variaties over een thema van Rossini die in mijn Chopin cd verzameling ontbraken, vond is slechts deze bewerking voor fluit en gitaar in het verzamelprogramma Crossings waarin werken uit de barok tot in het heden zijn samengebracht. Chopin schreef dit werk rond 1824 eb aan zijn auteurschap wordt wel getwijfeld. Het erk bestaat uit het thema van ‘Non più mesto’ uit Rossini’s opera La cenerentola. Het werd pas in 1955 gepubliceerd en heeft daarom een B. nummer in plaats van een opus nummer.

Daaronder bevinden zich naast dat werk van Chopin interessante composities, zoals het Grand duo concertant van Giuliani en de Sonatine voor fluit en gitaar van Mario Castelnuovo-Tedesco.

Voor diversiteit zorgen recenter werken als de Entr’acte van Jacques Ibert, de vier stukken van Piazzolla en de Fantaisie brillante sur l’opéra Carmen van de Franse fluitist François Borne (1840 - 1920) die alleen daarmee bekendheid verwierf.

De beide Cimoszko’s stelden een aardig, deels met oorspronkelijke, deels met bewerkingen gevuld recital samen dat ze heel verzorgd tot klinken brengen.