CD Verzamelprogramma's

CHASSOT: OBJETS TROUVÉES

Chassot: Viviane: Objets trouvées. Ligeti: Musica ricercata I, !!!, IV, VII VIII; Dowland: Lachrimae antiquae; The king of Denmarks galliard; Preludium; Lachrimae verae; M. Giles Hobie’s galliard; Couperin, F.: Musète de choisi et Musète de Taverni; La Julliet; Cage: Chess pieces; Piazzolla: Libertango; Adiós Nonino. Met Martin Mallaun (cit). Genuin GEN 16439 (56’34”). 2016

Het aangename aan gevonden voorwerpen is allereerst dat ze zijn teruggevonden. Niet gehavend, maar wel in andere vorm. Musica ricercata van Ligeti kenen we als pianowerk en bij uitzondering zijn de elf deeltjes ook wel op twee piano’s of zelfs op draaiorgel gespeeld. Maar een paar daarvan op accordeon en cither (wat een goede, verrassende combinatie) te horen, is een heel nieuwe ervaring. Ligeti horfen we verspreid door het optreden en vormt met de virtuoze Ricercata III een fel slot.

Even verrassend is het de pas onlangs teruggevonden vroege Chess pieces van Cage niet met een geprepareerde piano te horen, maar met een onverwachte combinatie van twee instrumenten. Jammer dat hij het zelf niet meer kan horen.

Het aardige van dit recital is dat hedendaagse muziek tegenover Renaissance werken worden geplaatst. Daarvan weten we dat ze vaak in bewerkingen werden gespeeld. Hier gaat het om meest zelfgemaakte arrangementen Een paar van de als steeds melancholieke stukken van Dowland worden door Malloun solo gespeeld met behoud van het luitkarakter en elders als met een orgelportatief.

Speelser gaat het toe bij Couperin. Bij Piazzolla is een accordeon natuurlijk zeer op zijn plaats en de cither is de rol van gitaar past daar perfect bij. Wat goed dat deze bewonderenswaardig en hoogst plezierige 17 stukken met gedaanteverwisseling en al zijn ‘teruggevonden’.