CD Verzamelprogramma's

CARMIGNOLA EN BRUNELLO: SONAR IN OTTOVO

Giuliano Carmignola en Mario Brunello: Sonar in ottava. Dubbelconcerten voor viool en violoncello piccolo. Vivaldi: Sinfonia in D RV. 125; Concert voor 2 violen en orkest in C RV. 508; Bach, J.S.: Concert voor 2 violen en orkest in d BWV. 1043; Goldberg: Sonate voor 2 violen en b.c. in c; Bach, J.S.: Concert voor hobo, viool en orkest in d BWV. 1060R (bew.); Vivaldi: Concert voor 2 violen en orkest in Es RV. 515. Met de Accademia dell’Annunciata o.l.v. Riccardo Doni. Arcana A 472 (70’00”). 2018 

Wat we op deze cd te horen krijgen is vrij apart omdat in al deze werken voor de tweede vioolsolist een octaaf naar beneden is getransponeerd om ze op de in de zeventiende en achttiende eeuw redelijk populaire viersnarige cello piccolo te kunnen spelen. Op dat instrument is Mario Brunelli een specialist, due bijvoorbeeld in 2018 al een opname maakte van de 6 Suites voor solocello van Bach op zijn cello piccolo (Arcana A 469).

Ook Giuliano Carmignola is een bekende, gevierde violist uit de ‘authentiek’ wereld en samen maken ze van dit stel bewerkte concerten een soort ‘rocking barok’ festijn. Ze spelen met veel flair, maar geven een wat eenzijdig virtuoos beeld van de muziek die ze spelen. Ze nemen nogal veel risico en dat leidt soms tot korte ontsporingen die beter even hadden moeten worden gecorrigeerd.

Aan het begin van Bachs Dubbelconcert klinkt de kleine cello wat merkwaardig en in het largo ma non tanto enigszins wankel. Maar voor wie niet te veel zout op alle slakken legt, valt ook veel te genieten. De Accademia dell’Annunciata klinkt in elk geval kleurig en uitbundig.