CD Verzamelprogramma's

CONCERTO COPENHAGEN: ITALIAANSE KERSTCONCERTEN

Concerto Copenhagen o.l.v. Lars Ulrik Mortensen: Per la notte di natale. Corelli: Concerto grosso in g op. 6/8 ‘fatto per la notte di natale’; Torelli: Concerto grosso in g op. 8/6 ‘Concerto in forma di pastorale per il  santissimo natale; Vivaldi: Vioolconcert in E RV. 279 ‘Il riposo per il S.S. natale’; Manfredini: Concerto grosso in C op. 3/12 ‘Per il Santissima natale’; Locatelli: Concerto grosso in f op. 1/8 ‘Per il Santissimo natale’. Met Fredrik From (v). Naxos 8.574264 (48’17”). 2020
 
In de jaren vijftig waren het ensembles als I Musici (Philips) en de Virtuosi di Roma (EMI) die nog braaf op lp de wereld lieten kennismaken met de Concerti grossi en Vioolconcerten van componisten als Vivaldi, Corelli, Albinoni, Locatelli, Ragazzi, Zavateri, Valentini en Manfredini met daaronder ook hun speciale Kerstconcerten.
Sinds de golf van ‘authentieke’ verklankingen aanzwelt en we veel meer weten over het wezen van die muziek, zouden die opnamen nu waarschijnlijk wat verouderd aandoen.
Die golf van authentieke benaderingen heeft intussen ook Scandinavië bereikt. Daar speelt sinds de oprichting in 1991 het Deense barokorkest Concerto Copenhagen mede een grote rol in het internationale muziekleven en maakte het een stel opnamen met werken van Bach, Händel, Haydn, Scheibe, maar nog niet van ‘Oude Italianen’. Die komen nu aan de beurt.
Enigszins maatgevend voor de kwaliteit van deze uitvoeringen is het tempo van de pastorale finale uit Corelli’s Kerstconcert. Gaat die te snel, dan wordt de betovering verbroken en als het te langzaam gaat wrijven de herders zeker niet de slaap uit hun ogen. Net als Pinnock in 1987 (Archiv 435.262-2) kiest Mortensen een ideaal tempo.
Ook de andere Kerstbijdragen klinken heel passend en verpozend en de opname klinkt voortreffelijk. De enige uitzondering is het er wat met de haren bijgesleepte Il riposo Vioolconcert van Vivaldi dat in handen van concertmeester Fredrik From nogal tam klinkt. Misschien is het ook jammer dat de cd zo’n korte speelduur heeft, al staat daar een lagere prijs tegenover. Net op tijd voor de ongewone Kerstdagen 2020.