CD Verzamelprogramma's

CORDEVENTO: PLAINTIF, LE; DOLEFUL MUSIC OF THE FRENCH GRAND SIÈCLE

Cordevento: Le plaintif. Doleful music of the French Grand Siècle. Marais: Prélude in g; Plaintes in g en Bes, Sarabandes in g en C, Sarabande en rondeau in e, Menuet in e; d’Anglebert: Prélude in g, Passacaille in g; Hotteterre: Rondeau in G ‘Le plantif’, Prélude in c (bew.); Dornel: Ouverture in g, Air en loure in g, Prélude in d, Allemande in d, Plainte in d, Passacaille in d, Chaconne in e; Montéclair: Plainte in c (bew.); Campion: Tombeau de M. De Maltot; Philidor: ‘Très lentement’. ’Allemande’, ‘Sarabande’, ‘Gigue’ uit Suite in e op. 1/5. Brilliant Classics 95694 (66’57”). 2019
 
De Franse Gouden Eeuw ‘Grand siècle’ vond in de zeventiende eeuw gedurende de regering van Lodewijk XIV en XV en was natuurlijk in de eerste plaats een periode vol pracht, praal en glans, van feesten en partijen. Maar ook de schaduwkanten daarvan waren omvangrijk. De hofcomponisten waren zich daarvan goed bewust en wisten dat je ook met tranen kunt bekoren en anderen daarin gevoelens kunt laten delen.
Marais, Montécliair, Hotteterre en hun tijdgenoten schreven niet alleen welsprekende ‘plaintes’ (jammerklachten) waarvan die van Michel Pignolet de Montéclair voor basblokfluit, viola da gamba en theorbe op deze cd als een hoogtepunt een prachtig voorbeeld is. De sarabande behoort evenmin tot de opvrolijkende vormen. Ook de tombeau behoort als een necrologie in klank tot dit genre en in de vorm van een courante en allemande kunnen ook droevige gevoelens in meestal langzaam tempo en mineur toonaard goed worden geuit.
Marin Marais en de wat minder belangrijke Loiuis-Antoine Dornel leveren het meeste materiaal. Het ensemble Cordevento van Erik Bosgraaf (blofl), Itzhak Elias (barokgit), Israël Golani (theorbe), Alessandro Pianu (kl), Robert Smith (dessus en basgamba) verzamelde onder de titel Le plaintif. Doleful music of the French Grand Siècle een aantal van deze tamelijk somber en naargeestig klinkende werken en voert deze bijzonder doeltreffend en stijlvol uit. Je kunt je hooguit afvragen of ruim een uur achter elkaar met minder uitgelaten muziek een nuttig concept is.