CD Verzamelprogramma's

CHANDLER, ADRIAN: SETTECENTO: BAROQUE INSTRUMENTAL WORKS FROM THE ITALIAN STATES

Adrian Chandler: Settecento: Baroque instrumental music from the Italian states. Scarlatti, A.: Sonate voor fluit, 2 violen, cello en b.c. nr. 3; Dall’Abaco: Sonate voor fluit, viool en cello in g op. 4/12; Vandini: Sonate voor cello en b.c. in a Van. 4; Mancini: Sonate nr. 13 in g voor fluit, violen, violetta e basso di diversi autori; Brescianello: Concerto à 3 nr. 6 in b; Tartini: Sonate voor viool en b.c. in e op. 1/5; Vivaldi: Blokfluitconcert in a RV. 108. Met Tabea Debus (blokfl) en La Serenissima. Signum SIGCD 663 (70’48”). 2020
 
’Settecento’ is in de Italiaanse cultuurgeschiedenis de opkomst van beeldende kunst, architectuur en muziek die aan het begin van de achttiende eeuw het uitsterven van de Renaissance en het begin van de barok markeert. Een heel vruchtbare periode in de muziek met de opkomst van talloze ‘oude Italianen’ en gedachten over de Verlichting.
Met het in 1994 door Adrian Chandler geformeerde Engelse barokensemble Serenissima (genoemd naar de republiek Venetië) werd een aantal werken geselecteerd uit de diverse Italiaanse staatjes waaruit de betreffende componisten afkomstig waren: de republiek Venetië met Dall’Abaco, Vandini, Tartini en Vivaldi, het koninkrijk Napels met A. Scarlatti en Mancini en de kerkelijke staat Bologna met Brescianello.
Zo ontstond als vanzelf een leuk en afwisselend programma, waarvoor Chandler grondig te werk ging door van de manuscripten van de muziek in verschillende bezettingen uit te gaan en Tabea Debus leent daar haar sprankelende fluitbijdragen aan. Samen onthullen ze veel schoonheid van deze composities al ontstond die mogelijk vanzelf tijdens hun mooie spel.