CD Verzamelprogramma's

CAPPELLA PRATENSIS: EZEKIEL'S EAGLE

Cappella Pratensis: Ezekiel’s eagle: A Renaissance brotherhood celebrates the evangelist Johannes deel 2. Mouton: Motet ‘Tua est potentia’; Missa ‘Tua est potentia’; ’Salve nos Domine’; ‘Da pacem Domine’; Anon: ‘Protexisti me’; ‘Clamaverunt’; ‘Dominus in sina’; ‘Verbum dei Deo natum’; ‘Prefatio’; ‘Pater noster (met geïmproviseerde meerstemmigheid); ‘Ego sum vitis vera’. Challenge CC 72878 (60’13”). 2020
 
In de bibliotheek van de Lieve Vrouwe Broederschap in ’s Hertogenbosch bevindt zich een aantal waardevolle koorboeken uit het tijdvak 1450-1600. Negen daarvan zijn gevuld met meerstemmige muziek tijdens de bloeiperiode van het hertogdom Brabant, die ook wel de Brabantse Gouden eeuw wordt genoemd. Deze boeken zijn gemaakt in opdracht van de Broederschap en bevatten naast anonieme composities ook werken van gerenommeerde componisten uit die tijd, zoals in dit geval Jean Mouton (ca. 1495 - 1522).
In een groot meerjarenproject dat vijf jaar duurt ‘pakt’ Cappella Pratensis deze koorboeken uit met de manuscripten MS 152 en 155 die is geconcentreerd op Missa Tua est potentia’ van Mouton. Dit is de tweede aflevering en de muziek klinkt niet alleen heel homogeen en stijlvol, maar bij vlagen ook feestelijk en soms met Brabantse tongval (zachte g). Bij Mouton ontbreekt is de mis tot slot het ‘Agnus dei’.